
ZIUA EROILOR. Programul evenimentelor de la Bistrița
Prin jertfa lor, eroii au contribuit la afirmarea demnității poporului român, exprimată în dobândirea independenței, apărarea libertății și realizarea unității statului român.
• Marți, 23 mai, începând cu ora 12.00, militarii Batalionului 812 Infanterie ,,Bistrița’’ alături de elevii bistrițeni vor desfășura activități de întreținere și îngrijire morminte, în Cimitirul Eroilor Bistrița.
• Joi, 25 mai, Ziua Eroilor, se vor organiza ceremonii militare și religioase și depuneri de coroane de flori după următorul program:
- ora 09.00, în satul Blăjenii de Sus, la Bustul Generalului erou Grigore Bălan;
- ora 11.00, în cimitirul din comuna Șintereag la mormântul Slt. (p.m.) Marius Florin SFECHEȘ;
- ora 13.00, la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ” Mihai Viteazul”, Ferma Cavalerilor și în Cimitirul Municipal la mormântul Slt. (p.m.) Cristian- Petru FILIP.
De asemenea, în municipiul Bistrița, ceremonia militară și religioasă de cinstire a eroilor neamului românesc desfășurată în 25 mai cu prilejul Zilei Eroilor, va avea loc la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, începând cu ora 12.00.
în 23.05.2023 ora 12:15:21 bob constructorul™ a scris:
Lasă un răspuns
Daca ceremonialele s-ar desfasura in CIMITIRUL EROILOR de pe str. Tarpiului, onorati politicienii nostrii si toti bugetarii aplaudaci ar trebui sa isi deplaseze pretiosul fizic pana acolo. Mai greu. Unde mai pui ca la cati de multi sunt, ar trebui sa stea un pic inghesuiti. Asa, aici ii mai larg, mai spatios, presa ii poate filma si fotografia usor din toate unghiurile sa se vada bine ce patrioti sunt! Nici nu imi vine sa ma gandesc de cum o sa ii umple frigiderul la actualul primar cei care circula cu masina! In fapt la toti politicienii abonati la asemenea evenimente .
în 23.05.2023 ora 12:06:30 Sergiu a scris:
Lasă un răspuns
Desi orasul Bistrița dispune încă din perioada interbelică de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, Ziua Eroilor este celebrată începând din anul 2009 la monumentul în formă de sulă amplasat lângă prefectură de către un primar incult, pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. După cum rezultă din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor din Bistrița pe data de 28 august 1938, dupa Sfânta Liturghie savârsită la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la catedrală la Cimitirul Eroilor. De aceea, ar trebui ca „Ziua Eroilor” sa fie celebrată la CIMITIRUL EROILOR de pe str. Tarpiului, cu atat mai mult cu cat tot acolo a fost amplasat cu câtiva ani in urma monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan. De altfel , în toate orasele care se respectă cum ar fi de exemplu la Cluj sau la Alba Iulia, aceste ceremonii de Ziua Eroilor se desfasoară la Cimitirul Eroilor din orasele respective, asa cum ar fi normal si la Bistrita. Până si la Bucuresti, ceremonialul militar si reigios dedicat Zilei Eroilor are loc in Parcul Carol, lângă „Mormantul Ostasului Necunoscut”.Prin urmare, ar fi bine ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte si să se deplaseze la Cimitirul Eroilor acolo unde peste 3.000 de morţi de război din Primul Război Mondial, decedaţi în spitalele de campanie din municipiul Bistriţa, au fost înhumaţi/centralizați într-un Cimitir de onoare cu o suprafaţă de 1.200 m2. Costurilor ridicate de întreţinere a cimitirului au determinat reorganizarea necropolei în perioada 1936-1937. În cele trei cripte de la baza monumentului central au fost centralizate osemintele a peste 3.000 morţi de război din armatele română, austro-ungară, germană și rusă, iar osemintele a peste 100 de morţi de război au fost depuse în 128 de morminte, amenajate în parcelele A, B, C și D. Monumentul central este decorat pe latura frontală cu o cruce ortodoxă, iar pe o placă din marmură albă, montată în latura dreaptă, s-au inscriționat cuvintele: „AICI ODIHNESC OSTAȘII/CĂZUȚI LA DATORIE/PE ACESTE LOCURI/ÎN RĂZBOIUL/1916-1919.” Asa cum am mai mentionat, în incinta Cimitirului Eroilor (în proximitatea parcelei D) a fost înhumat slt. (PM) FILIP Cristian-Petru, căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Pui Aurel
10.05.2025Pîna la ce vârstă????
la articolul Campania de recrutare și selecție pentru ofițeri militari s-a prelungit
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
Plătitor de taxe
07.05.2025Ați restructurat personalul Primăriei? Suntem în mai.
la articolul Cel mai în vârstă angajat al Primăriei Bistrița are 75 de ani. Primarul Gabriel Lazany anunță restructurări
COMENTARII