
Stația OMV de pe Calea Moldovei plătește o redevență ridicolă la Primăria Bistrița
Povestea amenajării stației OMV pe Calea Moldovei, la câțiva pași de faimosul HAN și la alți câțiva zeci de metri de Spitalul Județean Clinic de Urgență ”Bistrița” este una veche și cu multe ”cântece de sirenă”.
Cert, e vorba de un contract păgubos, fapt discutat în mai multe ședințe de Consiliu Local, în 2019, și nu numai. De altfel, stația a fost construită, partial, pe un fost cimitir, așa cum a spus și fostul primar Ovidiu Teodor Crețu. Aici e vorba de perioada 2000-2004 atunci când Ovidiu Crețu este desemnat viceprimar, funcție în care a stat un an de zile, după care a funcționat ca și consilier local din partea PUNR al cărui președinte județean era.
Potrivit lui Vasile Marina, director la Patrimoniu și în 2019, când primar era încă Ovidiu Teodor Crețu, OMV plătește o redevență către primăria Bistrița de cinci mii de dolari (4.714 euro) pe an sau de 1,3 dolari pe tona de combustibil vândută, dar nu mai puțin de cinci mii.
Poziție a luat în acest caz actualul secretar general al municipiului Bistrița, Floare Gaftone, aflată în război total cu actualul Executiv. Iată ce spune Gaftone în cazul OMV: ”Stimați consilieri, între concesionar și concedent este o relație de parteneriat. În baza unei hotărâri, o parte din contracte s-au renegociat, însă avem două asocieri, alți doi parteneri, este vorba de OMV Petrom cu care avem un contract de-a dreptul păgubos. Am insistat să fie reanalizat, v-am informat și în comisiile reunite că am avut, la vârful acestei societăți acordul că, dacă vom solicita, 99% sunt șanse să renegociem pentru că a primi contravalaorea a 1,3 dolari la tona de combustibil vândută este mai mult decât jenant. Este de 10 ori mai puțin decât primește consiliul local Bacău care, nici ei nu sunt foarte mulțumiți de parteneriatul lor. Deci e un dezechilibru contractual și cred că trebuie, de urgență, să procedăm la renegocierea acestui contract repet, extrem de păgubos pentru bugetul municipiului Bistrița”,
Din câte se știe,contractul OMV-ului cu primăria Bistrița va deveni nul din punct de vedere legal peste 10 ani, el fiind semnat în perioada 2001-2004.
În 2019, fostul primar al Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu spunea în cadrul unei ședințe de consiliu local următoarele: Atunci când s-a semnat acest contract eram consilier local și m-am opus ca o firmă cu nume important, OMV, să construiască pe un fost cimitir sau parțial pe un fost cimitir din Bistrița. Dar, mă rog, până la urmă contractul s-a încheiat și asta este situația. Luând în considerare afirmațiile doamnei secretar de ieri, din cadrul ședinței comisiilor reunite, am încercat la OMV să văd cu cine a discutat, ca să-I invităm la o discuție. N-am aflat și, doamna secretar, eu vă solicit să ne spuneți cu cine ați discutat din conducere, ca să ne adresăm direct și să-i chemăm la negociere, că doar n-am terminat negocierile cu asta. Putem să negociem foarte bine, dar spuneți-ne cine este cel care a spus că 99% sunt de acord să modifice contractul, pentru că un contract nu este numai parteneriat, contractul constituie obligații față de fiecare parte, și nu poate o parte să facă ceva fără cealaltă”.
Mai trebuie știut faptul că: Există o hotărâre de consiliu local, din 2019, Hotărârea nr.32 din februarie 2019 prin care consiliul local a dispus ca administrația să renegocieze toate tipurile de contracte, de închiriere, de concesiune, de asociere în participațiune. Cu toate acestea, deși, primăria Bistrița ar fi făcut toate diligențele necesare, cei de la OMV au refuzat orice fel de dialog, așa cum zice tot același Ovidiu Crețu: Eu vreau să vă spun că, noi am trimis solicitări și invitații la negociere, dar au fost numeroși contractanți care ne-au spus că n-au ce negocia și că nu vin. Unii nici măcar nu ne-au scris, ne-au dat telefon și ne-au spus: eu am un contract cu dumneavoastră și n-am ce să discut.
2019- Ce a spus Marina Vasile – director executiv Direcția Patrimoniu: din cele 192 de contracte de concesiune am venit în fața dumneavoastră cu cele 30 și ceva de contracte la care am negociat și redevența. În cazul contractelor de participațiune, avem doar două contracte, unul e cel cu teresa din parc (n.red.- proprietar este EMI) unde se plătește o redevență de 75 de dolari pe lună și o cotă, ceva din profit, dar nu mai puțin de 75 de dolari. Păi vreau să vă zic că doar în lunile de vară, în două – trei luni se plătește undeva la 80 – 90 de dolari. La OMV redevența este de cinci mii de dolari pe an sau de 1,3 dolari pe tona de combustibil vândută, dar nu mai puțin de cinci mii. Deci n-avem cum să facem o comparație pentru că dacă discutăm pe aceeași suprafață de teren aproximativ egală, totuși OMV – ul plătește de câteva ori, sau câteva zeci de ori mai mult decât redevența stabilită pentru terasa din parc. Nu am stabilit pentru OMV o întâlnire. Pentru terasa din parc comisia a apreciat că având în vedere că mai avem un singur an de contract, anul viitor va expira contractul și 19 ani ne-am dus cu această redevență, cred că nu avea nici o relevanță să mai negociem un contract sau o redevență pentru câteva luni. Anul viitor se va finaliza contractul și vom merge pe noul cod administrativ, cu concesiune sau găsim o altă formă, cu licitație publică bineînțeles, cu altă redevență stabilită de consiliul local și cu respectiva societate cred că nu are rost să-i …, adică nu eu, comisia a considerat că nu are rost să-i mai chemăm la negociere. Cu ceilalți putem încă să discutăm.
O parte din celelalte contracte – comisia a stabilit că redevența pe care o plătesc este, totuși, de actualitate, este cumva la nivelul chiriilor stabilite pe piață și, așa cum vă spunea și doamna secretar, e comparativ și cu prevederea din Legea 50 prin care cumva investiția sau redevența trebuie să acopere în 25 de ani prețul terenului. De aceea cu societățile respective sigur că, comisia n-o să mai negocieze. Cu această societate o să mai discutăm”.
Evident, că nu au mai avut loc respectivele discuții.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
Plătitor de taxe
07.05.2025Ați restructurat personalul Primăriei? Suntem în mai.
la articolul Cel mai în vârstă angajat al Primăriei Bistrița are 75 de ani. Primarul Gabriel Lazany anunță restructurări
Plătitor de taxe
07.05.2025Deci, ce-ati făcut cu angajații in plus? A trecut februarie.
la articolul Cel mai în vârstă angajat al Primăriei Bistrița are 75 de ani. Primarul Gabriel Lazany anunță restructurări
COMENTARII