
Casa din Bistrița în care a locuit Matei Eminescu, în reabilitare. Care e stadiul lucrărilor
Lucrările sunt în plină desfășurare la casa din Bistrița unde a locuit, pentru o perioadă, Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu. Imobilul de pe Bulevardul Independenței nr. 24, care datează din 1912, se va transforma, după reabilitare, în Casa colecțiilor și a documentelor de patrimoniu din Bistrița-Năsăud. Președintele Consiliului Județean Bistriița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a […]
Lucrările sunt în plină desfășurare la casa din Bistrița unde a locuit, pentru o perioadă, Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu. Imobilul de pe Bulevardul Independenței nr. 24, care datează din 1912, se va transforma, după reabilitare, în Casa colecțiilor și a documentelor de patrimoniu din Bistrița-Năsăud. Președintele Consiliului Județean Bistriița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunțat că lucrările vor fi gata până la sfâșitul anului când va avea loc și un eveniment de execepție pentru inaugurare.
„O perlă arhitecturală construită în anul 1912, care va găzdui evenimente culturale și va avea funcție muzeală și de arhivă, ținând în grijă exemplare valoroase de carte de patrimoniu. O clădire a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de care are grijă Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, prin managerul acesteia, Ioan Pintea, unde vor fi amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene (Eugen Lovinescu, Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu etc.).
Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle, etc.) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera.
Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.
Așadar, la finalul anului, vă așteptăm la un eveniment de excepție, într-una dintre cele mai frumoase Case ce adăpostește comori între coperți.
Continuăm să ne protejăm patrimoniul și elementele de identitate locală, transformând clădirile istorice în case de întâlnire a culturii, creativității, oamenilor și lucrărilor valoroase“, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
11.05.2025Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...
la articolul Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"
Pui Aurel
10.05.2025Pîna la ce vârstă????
la articolul Campania de recrutare și selecție pentru ofițeri militari s-a prelungit
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
COMENTARII