
Ziua Eroilor este marcată printr-o serie de evenimente la Bistrița
În seria de manifestări dedicate „Zilei Eroilor”, în perioada 8-10 iunie, militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” desfășoară activități în memoria celor care au stropit cu sânge pământul sfânt al țării. Marți, 8 iunie 2021, începând cu ora 08:00, militari din cadrul unităților Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, vor desfășura o […]
În seria de manifestări dedicate „Zilei Eroilor”, în perioada 8-10 iunie, militarii din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” desfășoară activități în memoria celor care au stropit cu sânge pământul sfânt al țării.
Marți, 8 iunie 2021, începând cu ora 08:00, militari din cadrul unităților Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, vor desfășura o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, urmând ca în aceiași dată, alături de elevii Colegiului Tehnic INFOEL Bistrița, începând cu ora 10:30, miliarii să desfășoare activități de întreținere, îngrijire morminte și plantare de flori, în Cimitirul Eroilor Bistrița.
În data de 9 iunie 2021, începând cu orele 17:00 la Cercul Militar Bistrița, va avea loc un Simpozion dedicat Zilei Eroilor alături de reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala județeană BN ”Colonel Liviu Rusu”.
În 10 iunie 2021, Ziua Eroilor, vor avea loc ceremonii militare religioase de comemorare a eroilor și depuneri de coroane de flori astfel:
- începând cu ora 12:00, în Piața Eroilor din Bistrița, urmând ca la ora 13:00 la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ” Mihai Viteazul”, Ferma Cavalerilor și în Cimitirul Municipal la mormântul Slt. (p.m) Cristian- Petru FILIP.
- Totodată, în aceiași zi începând cu ora 09:00 vor avea loc depuneri de coroane de flori la Bustul Generalului erou Grigore Bălan în satul Blăjenii de Sus.
în 08.06.2021 ora 16:57:51 Iuliu a scris:
Lasă un răspuns
„Eroismul pe care-l sărbătorim azi e înainte de toate amintirea celor cari au căzut pe câmpul de luptă pentru dreptatea neamului și întregirea patriei sfâșiate. Nu se pot cinsti îndeajuns aceia caricu mândrie și-au dat vieața pentru ca să trăim în meleagurile pământului locuit, muncit și apărat de neamul nostru și ale căror nume ar trebui păstrate recunoscător din generație în generație.
(Nicolae Iorga- DISCURS DE ZIUA EROILOR- în Neamul Românesc, 11 iunie 1932)
Anul acesta se împlinesc 101 ani de când în România a fost decretată Ziua Eroilor drept sărbătoare națională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 care stabilea ca această zi să fie celebrată în fiecare an de Ziua Înaltarii Domnului, la 40 de zile după Învierea Domnului. Această dată a fost stabilită inițial în urma negocierilor la Tratatul de pace de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat printre altele și la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. Prin urmare, atunci România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.
În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data pentru Ziua Eroilor a fost schimbată la 9 mai. Abia după revoluția din 1989 s-a revenit la data inițială.
În prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care , potrivit legii, este sărbătoare națională.
În ultimii ani, sărbătoarea dedicată cinstirii eroilor avea loc la monumentul în formă de SULĂ amplasat parcă dinadins lângă PREFECTURĂ, pentru a da sens sintagmei „ce are sula cu prefectura”. Pe locul respectiv până în 2009 s-a aflat bustul lui Petru Rareș, pe care un primar incult l-a mutat din piața cu același nume, pentru a face loc controversatului monument de parcă nu se găsa alt loc în tot orașul. În plus, la Bistrița, există încă din perioada interbelică un Cimitir al Eroilor, unul dintre cele mai bine realizate din Romania. Apoi, tot la Bistrita mai exista si Strada Eroilor, situata între străzile Romană și Ioan Slavici. La capătul dinspre strada Ioan Slavici , în prelungirea Străzii Eroilor se află o suprafață generoasă de teren pe care a funcționat fosta “Gară de Est” și care în prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de bălării, dând un aspect dezolant zonei respective. Aici ar putea fi amenajată o “Piață a Eroilor”, unde să poată fi organizate manifestările cu caracter militar religios de peste an. Tot aici ar putea fi construită o biserică monumentală cu hramul “Înăltarea Domnului” si care să fie piesa dominantă a pieței respective. Pentru accentuarea caracterului de monumentalitate, biserica respectivă ar trebui construită pe un demisol înalt astfel încât accesul în interior să se facă prin intermediul unei scări ample cu trepte desfășurate pe toată lățimea fațadei de intrare situate pe latura de vest. La intrare în Piața Eroilor ar putea fi amenajată și o fântână arteziană situată pe axa bisericii. În interiorul pietei, intre biserică si fântâna arteziană la o anumtă distantă pe aceeasi axă ar putea fi mutat și Monumentul Eroilor, sub formă de lumânare din Piata Petru Rareș eventual prevazut si cu o “flacara vesnica”. Cu atât mai mult cu cât un monument al eroilor, sub formă de LUMÂNARE nu se potriveste absolut deloc la PREFECTURĂ, și deci nu poate fi amplasat decât eventual într-un cimitir al eroilor, sau lângă o biserică având hramul „Înălțarea Domnului”.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
17.05.2025Doamna DIANA MORAR. Am ramas cu gura cascata si cu ochii holbati cand am descoperit asa banal ca doi avocati din tagma d-vs voteaza cu astfel de specimene. Nu pot sa cred ca acesti oameni cu meserii liberale se pot rasuci in halul acesta. Nu pot sa cred ca un avocat nu intele...
Sergiu
16.05.2025Cele patru pasaje rutiere subterane nu rezolvă problema fluidizării traficului de pe traseul DN 17, care traversează orasul Bistrița. Pentru descongestionarea circulatiei auto este nevoie de mai multe „coridoare de mobilitate” care să traverseze orasul pe lungime, ad...
la articolul Studiile de fezabilitate pentru cele patru pasaje din Bistrița au fost aprobate
Balan Marius- ecologist
16.05.2025Turul doi La gunoi !
la articolul Începe distribuția PUBELELOR ALBASTRE în Municipiul Bistrița, la poarta casei
Varga Daniela
15.05.2025Vreau credit
la articolul Bistrițenii pot lua credite online cu cea mai mică dobândă de pe piață
COMENTARII