
Un primar din Bistrița-Năsăud și-a pierdut funcția, fiind declarat incompatibil de ANI
Grigore Bradea nu mai este primar al comunei Chiuza, după ce a fost declarat incompatibil de ANI.
Prin Ordinul 69 din 7 aprilie 2024, Instituția Prefectului constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Chiuza a lui Grigore Bradea. Membru PSD, Bradea are deja la activ 7 mandate în fruntea Primăriei Chiuza, el deținând această funcție din 1996. El a candidat pentru un al 8-lea mandat tot din partea PSD în vara lui 2024.
De ce s-a ajuns aici?
În decembrie 2023, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil cu funcția pe primarul din Chiuza, Grigore Bradea pentru o perioadă de 7 ani între iunie 2016 și iulie 2023. În 2024 , Grigore Bradea, primarul comunei Chiuza a pierdut la Curtea de Apel Cluj procesul în care a contestat raportul de evaluare în baza căruia Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil cu funcția pe care o deține. Sentința nu a fost definitivă și a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
OP 69 – 07.04.2025 incetare mandat Primar Chiuza Bradea Grigore
Ce i se reproșează lui Bradea?
ANI susține că: primarul din Chiuza, Grigore Bradea ar fi exercitat simultan funcția de primar cu cea de comerciant în perioada menționată. Bradea ar fi fost titularul unui PFA de creștere de bovine, pe care acesta l-ar fi radiat între timp. Bradea va ataca în instanță decizia ANI, așa cum au făcut-o și alți primari din Bistrița-Năsăud aflați în aceeași situație.
Fiindcă sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj nu este definitivă, Bradea poate intra liniștit în cursa electorală, însă nu este foarte singur că, în cazul în care va fi reales, își va duce la capăt mandatul dacă Instanța Supremă va menține hotărârea instanței de fond, fiindcă, așa cum prevede legea, dacă un primar este găsit în stare de incompatibilitate, mandatul acestuia va înceta.
Alți primari au rămas fără mandat
De-a lungul timpului asemenea decizii i-au lăsat fără mandat pe unii primari, așa cum s-a întâmplat, într-un caz asemănător cu Daniel Moldovan, primarul comunei Cetate. Moldovan, care era si un prosper viticultor înainte de a accede la primărie în 2012 și-a păstrat aceasta calitate și PFA-ul însă a fost declarat incompatibil de ANI si a pierdut procesele cu Agenția de Integritate. În 2016 și-a pierdut mandatul prin ordin de prefect .
Într-o situație oarecum asemănătoare. Tiberiu Cămărășan, fost primar al comunei Silivașu de Cîmpie a pierdut în instanță, după ce ANI a considerat ca păstrarea calitații de membru în AFI-ul familiei este incompatibilitate. Cămărășan și-a pierdut și mandatul prin ordin de prefect în 2021, însă a reușit să atace cu succes ordinul prefectului si sa castige în instanță, fiind repus în funcție.
În incompatibilitate timp de 7 ani
Potrivit ANI, Grigore Bradea, pe lângă funcția din fruntea Primăriei Chiuza, ar fi deținut timp de 7 ani și calitatea de comerciant.
„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada15 iunie 2016 – 18 iulie 2023, întrucât a exercitat simultan atât funcția de primar cât și calitatea de comerciant persoană fizică. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit g) din Legea nr. 161/2003″, a precizat ANI într-un comunicat, dat publicității pe 15 decembrie anul trecut.
Conform listafirme.ro, Grigore Bradea a fost înregistrat ca persoana fizica autorizată – Grigore Bradea PFA – cu obiect de activitate creșterea bovinelor de lapte. PFA deținută de primarul Bradea figurează acum ca fiind radiată din luna noiembrie anul trecut.
Bradea: Interesul public nu a fost vătămat
Bineînțeles, edilul nu a fost de acord cu raportul de evaluare întocmit de ANI, în baza căruia a fost declarat incompatibil cu funcţia deținută, astfel că a contestat documentul în instanță, la Curtea de Apel Cluj, și a cerut anularea lui.
În fața instanței, Grigore Bradea a precizat că, singura operaţiune comercială care a fost efectuată a fost vânzarea viţeilor obţinuţi din creşterea şi îngrijirea vacilor pe care le deţin, a laptelui şi încasarea subvenţiei pentru lucrarea terenurilor pe care le deţine. Din punctul său de vedere, a mai susținut edilul, aceste activități nu intră sub incidența articolului de lege invocat de ANI, care prevede situațiile de incompatibilitate ale aleșilor locali, dat fiind faptul că niciuna dintre aceste activităţi nu sunt de natură a prejudicia imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice, nefiind vătămat principiul supremaţiei interesului public.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Bar bar
30.04.2025Se mai întâmplă bine că nu o murit
la articolul Accident rutier în Romuli. Beat la volan, s-a răsturnat cu mașina
Honorius Indrecan
29.04.2025Am rugamintea sa faca publice parteneriatele noi cu care a venit din SUA. Nu de alta, dar de baliverne sunt satul... ;)
Balan Marius- ecologist
29.04.2025Mare minune ca se mai scrie si de bine despre tara asta si oamenii ei educati, ca e plin podul cu stiri despre curve,hoti si politicieni de doi bani. Felicitari multe olimpicilor si oprobiu neincetat celor care isi bat joc de ei si de noi.
la articolul România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică
ecologistul
26.04.2025Sacapa-te domnule primar de actualii contopisti fara cap de la saerv. tehnic si mai ales de drujbistii sefi de la spatiile verzi. estia fac dezastru in Bistrita.
la articolul Noi probleme cu proiectul pasajului din Decebal. Gabriel Lazany: "E mai mult decât scandalos" (VIDEO)
COMENTARII