Un bistrițean a renunțat la viața din Austria pentru a produce ulei de dovleac în Transilvania

Ing Olimpiu Simionca, director executiv și membru fondator Cooperativa Agricola Transylvanian Pure Farming s-a întors din Austria în 2011. El a studiat la un liceu tehnologic, cu specializare în tehnologia procesării alimentelor, și a lucrat în controlul alimentelor în Viena. Acum produce și comercializează ulei de dovleac în Bistrița-Năsăud, la Teaca.

„Știam că străbunicii mei au avut o presă tradițională de ulei în Transilvania, mai exact în județul Bistrița. În trecut, uleiul de dovleac era considerat un leac și era consumat mai ales în perioada postului, datorită conținutului ridicat de fier. Oamenii aveau nevoie de fier, iar sursa principală este carnea. În timpul postului, corpul căuta instinctiv alternative bogate în acest element”, a explicat el, pentru publicație G4Food.

Străbunicii lui Olimpiu Simionca cultivau dovleci printre culturile de porumb. După recoltare, semințele erau uscate fie în cuptor, fie în aer liber, pentru a fi folosite ulterior la presarea uleiului.

El a povestit despre cum, odată cu introducerea erbicidelor și a noilor metode agricole, cultivarea tradițională a dovlecilor printre rândurile de porumb a devenit dificilă. Din acest motiv, mulți fermieri din județ au renunțat la această practică, concentrându-se doar pe porumb. În perioada comunistă, producția de semințe de dovleac a devenit și mai dificilă, iar uleiul de dovleac a rămas un produs rar și scump.

În Austria, însă, această metodă s-a păstrat

Când a fost în Austria, a observat că această tradiție a fost păstrată, deoarece în fostul Imperiu Austro-Ungar se producea ulei de semințe de dovleac. Inspirat de acest lucru, în 2011 a revenit în România cu intenția de a reînvia tradiția străbunicilor săi.

Olimpiu Simionca a decis să facă procesare încă de la început, acesta fiind scopul lui. Totuși, nu a găsit semințe de dovleac de bună calitate pe piață. „Mai existau câțiva mici producători, dar fiecare avea cantități foarte mici, semințele fiind uscate în condiții diferite. Unele erau insuficient uscate, altele prăjite prea tare, iar calitatea varia enorm”, a remarcat el. Astfel, și-a dat seama că nu avea altă opțiune decât să se ocupe și de agricultură.

Citește aici articolul!

COMENTARII


CELE MAI CITITE ȘTIRI


ULTIMELE COMENTARII

Ioan pop

08.05.2025

Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...

Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)

Honorius Indrecan

08.05.2025

"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...

Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"

Plătitor de taxe

07.05.2025

Plătitor de taxe

07.05.2025

Deci, ce-ati făcut cu angajații in plus? A trecut februarie.

Cel mai în vârstă angajat al Primăriei Bistrița are 75 de ani. Primarul Gabriel Lazany anunță restructurări

Acest site folosește cookies

Alegeți care tipuri de cookies să fie utilizate; site-ul folosește cookies pentru a examina traficul și activitățile utilizatorilor de pe acest web-site, pentru marketing și pentru a oferi funcționalitate de tip social media. Citește mai multe despre cookie-uri

Necesare
Funcționalitate
Analiză
Marketing