
Traian Ogâgău își pierde mandatul de primar, după ce a fost condamnat penal cu suspendare
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, care a candidat independent la Primăria Sângeorz-Băi a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, în cazul dosarului penal legat de refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice. Conform legii, mandatul său ar trebui să înceteze înainte de expirarea duratei normale, în urma acestei condamnări. Anunțul a […]
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, care a candidat independent la Primăria Sângeorz-Băi a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, în cazul dosarului penal legat de refuzul sau sustragerea de la recoltarea probelor biologice.
Conform legii, mandatul său ar trebui să înceteze înainte de expirarea duratei normale, în urma acestei condamnări.
Anunțul a fost făcut de către prefectul Stelian Dolha, într-o intervenție telefonică la Radio Balada. „Respectăm legea, de la asta nu fac rabat, indiferent dacă am sau nu sânge liberal prin vene. Condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privată de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei, prefectul emite ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului”, a precizat Stelian Dolha.
Traian Ogâgău ar putea însă apela la o chichiță legislativă. Nu este clar dacă primarul și pierde doar mandatul actual, care încă nu a încetat, sau și mandatul câștigat în urma alegerilor din 27 septembrie. De asemenea, secretarul Unității Administrativ Teritoriale (Primăriei Sângeorz-Băi) trebuie să întocmească un referat la care anexează actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Referatul ar trebui să ajungă la Instituția Prefectului în termen de 10 zile de la sentință.
În 2016, Curtea Constituțională a decis că aleșii locali condamnați cu suspendare își pierd mandatul în egală măsură ca și aleșii condamnați cu executare.
Hotărârea judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei.
Condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea.
Decizia Curții a desfințat, la acea vreme, Legea privind modificarea Statutului Aleșilor locali, care trebuia să protejeze mandatele primarilor și președinților de Consilii Județene condamnați cu suspendare.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Grecu Costel
12.07.2025Bună seara! Cum asi putea înscrie 2 copii la concursul de toacă?
la articolul TRÂMBIȚA ÎNGERILOR - Concurs de bătut toaca la nivel județean
Balan Marius- ecologist
09.07.2025Bate TOACA la urechile surzilor de la Consiliul Judetean. Asa trebuie sa sune concursul. Eu fac asta continuu din 2007 si nimeni nu aude nimic.
la articolul TRÂMBIȚA ÎNGERILOR - Concurs de bătut toaca la nivel județean
Zaharia Ion
09.07.2025Foarte mult, asteptam să înființeze și la Bistrița un magazin de desfacere Mec Donald's , oare când?
la articolul EXCLUSIV! Negocieri pentru deschiderea unui McDonald`s în Bistrița. Unde ar putea fi locația
Zapirtan Maria
05.07.2025As dori detalii va rog sunați la 0743006402
la articolul ANUNȚ de ANGAJARE. FILEXPO Bistrița angajează recepționer marfă
COMENTARII