Deputatul PNL, Diana Morar este inițiator, alături de mai mulți parlamentari PNL, a două proiecte de lege care pun accent pe componenta națională. Unul dintre proiecte prevede instituirea schemei de 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐕𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚̆ “𝐃𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ “ (𝐃𝐎𝐑), ce poate fi accesată de către orice producător sau procesator român, proiecte care merge la promulgare iar al doilea este cel al legii punctelor gastronomice locale.
"Proiectul de lege PNL pe care l-am semnat ca inițiator privind instituirea schemei de 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐕𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚̆ “𝐃𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ “ (𝐃𝐎𝐑), ce poate fi accesată de către orice producător sau procesator român, merge la promulgare.
Obținerea certificatului DOR garantează că 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐮𝐥 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐟𝐚𝐛𝐫𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 din materii prime de calitate și autohtone. Am semnat această lege pentru 𝐬𝐮𝐬𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 și promovarea produselor agroalimentare românești. Pe lângă beneficiile aduse economiei țării, dorim să încurajăm fermierii români, dar și să protejăm consumatorii, prin îndeplinirea următoarelor 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 de către producători:
-în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
- în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;
-în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
-în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României. Mă bucur că ideea colegului meu deputat Emil Dumitru devine realitate prin adoptarea acestei legi, întrucât 𝐭𝐨𝐭𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚 𝐥𝐚 𝐫𝐚𝐟𝐭, 𝐜𝐮 𝐮𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆, 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 atât de căutate și iubite de noi toți, având certitudinea că sunt 𝐚𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜𝐞, aceasta fiind totodată o încurajare a valorificării potențialului producătorilor români!", a transmis Diana Morar.
"Una dintre 𝒎𝒊𝒔𝒊𝒖𝒏𝒊𝒍𝒆 𝑷𝒂𝒓𝒕𝒊𝒅𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑵𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑳𝒊𝒃𝒆𝒓𝒂𝒍 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒄𝒖𝒓𝒂𝒋𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒎𝒊𝒄𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆𝒑𝒓𝒊𝒏𝒛𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊 și crearea unui mediu legislativ care să îi ajute. Am semnat și susținut inițiativa colegului meu Cristian Buican pentru înființarea și funcționarea 𝙋𝙪𝙣𝙘𝙩𝙚𝙡𝙤𝙧 𝙂𝙖𝙨𝙩𝙧𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞𝙘𝙚 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙡𝙚 tocmai pentru a crea un cadru facil de valorificare a muncii pentru oamenii harnici din țara noastră. Și sunt cu zecile de mii. În fiecare sat, comună sau oraș din România există oameni recunoscuți pentru 𝗺𝗮̂𝗻𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗯𝘂𝗻𝗮̆ pe care o fac, pentru 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝟭𝟬𝟬% 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲, dar pentru care înființarea unei firme sau deschiderea unui restaurant ar însemna un efort mult prea mare.
După ce această propunere a PNL va deveni lege, aceștia vor putea 𝘀𝗮̆ 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗮 𝗹𝗼𝗿 𝗶̂𝗻 𝗯𝗮𝗻𝗶, cu eforturi minime și în deplină legalitate.
Și în județul nostru avem bistrițeni minunați, pentru care această propunere poate însemna 𝘀̦𝗮𝗻𝘀𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗽𝗮𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶, de multe ori transmisă din generație în generație, într-o mică afacere care să le asigure un 𝘁𝗿𝗮𝗶 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗻𝘁 și un venit stabil, 𝗳𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝘀𝘂𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗮𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗮𝗹𝗲", a explicat deputatul PNL.
COMENTARII