
Preotul Nicolae Feier devine cetățean de onoare al Bistriței. Consilierii municipali au votat
Preotul Nicolae Feier este al 72-lea cetățean de onoare al Bistriței, candidatura sa la această calitate fiind vehement contestată de fostul președinte al PER BN și consilier municipal, Alexandru Toniuc. Votată de 16 aleși locali, unul contra și două abțineri, propunerea primarului Ioan Turc nu a ținut cont nici de atacurile lui Toniuc și nici […]
Preotul Nicolae Feier este al 72-lea cetățean de onoare al Bistriței, candidatura sa la această calitate fiind vehement contestată de fostul președinte al PER BN și consilier municipal, Alexandru Toniuc.
Votată de 16 aleși locali, unul contra și două abțineri, propunerea primarului Ioan Turc nu a ținut cont nici de atacurile lui Toniuc și nici de faptul că există o petiție ”Opriți mistificarea trecutului” semnată de peste 200 de bistrițeni. Atât Toniuc dar și alți semnatari ai petiției susțin că părintele Feier ar fi ”autor al unor lucrări în care promovează idei naționalist-ortodoxe, ultimele în cartea intitulată Părinții neamului românesc.”
Mai mulți bistrițeni au lansat o petiție online intitulată „Opriți mistificarea trecutului” prin care solicită renunțarea la inițiativa administrației locale. Semnatarii, câteva sute, explică motivele pentru care cer stoparea acordării distincției de cetățean de onoare al municipiului.
„De ani de zile acest harnic propagandist al naționalismului-ortodox umple rafturile bibliotecilor și internetul cu lucrări de mistificare a istoriei și adevărului. Anul acesta pe 21 aprilie și-a lansat lucrarea „Părinții neamului românesc” în care reia și adună la un loc ideile din lucrările precedente. Momentul a fost îmbrățișat de politicienii locali de toate culorile și a generat propunerea de acordare a titlului. Lucrarea reprezintă o culme a protocronismului și tracomaniei.
Principalele contribuții și teze ale autorului sunt următoarele:
– Bessi ar fi o castă preoțească și aristocratică a tracilor
– Bessi ar fi de fapt strămoșii românilor
– A existat o limbă besso-tracă din care s-ar fi păstrat rugăciunea Tatăl nostru și din care vine numele Ardealului “Ary Delos – dealurile lui Ares”
– Bessi “o cultură antică aristocratică” ar fi fost în mod voit “confundați” cu pecenego-cumanii pentru văduvirea istoriei noastre
– Osul cel Mare era un voievod român, prinț bizantin ortodox și capitala Ardealului la 1068 era la Chiraleș. El ar fi pierdut Ardealul în fața ungurilor pentru 1000 de ani
– După înfrângerea acestuia ar fi fost înființat comitatul Bess – deci orașul Bistrița
– Cel mai vechi monument istoric al Bistriței, biserica minoriților, monument de sec XIII, cumpărată de greco-catolici în 1895 și răpită acestora în 1948 prin decretul de desființare al Bisericii greco-catolice, ar fi fost de fapt la origine o mare mănăstire ortodoxă datând de acum 1000 de ani de pe vremea principelui Osul cel Mare.
Autorul creează o lume imaginară, plasată într-un trecut paralel cu toate datele, faptele și realitățile cunoscute din izvoarele istorice. Nu ar fi nici o problemă dacă lucrul acesta ar asumat și lucrările ar fi încadrate în categoria fantasy. Din păcate atât autorul cât și coteria din care face parte au pretenția că e vorba de contribuții fundamentale la istoria poporului român.
în 28.05.2021 ora 21:18:52 radu a scris:
Lasă un răspuns
nu vreau a fi cârcotaș, nu-l știu pe părintele, dar de ce trebuie făcut cetățean de onoare? toți ne rugăm pentru semenii noștri. de ce nu îi facem cetățeni de onoare pe Martitrii Năsăudeni? De ce nu este în județ o biserică acest hram? De ce nu-i facem cetățeni de onoare pe copii olimpici ai județului? Eu cred că părintele va refuza, dacă are SMERENIE!
în 28.05.2021 ora 13:55:36 Horea a scris:
Lasă un răspuns
Motto:
“Școala va fi bună, când popa va fi bun, darea mică, subprefecții oameni care să știe administrație, finanțe și economie politică, învățătorii pedagogi – pe când adică va fi școala școală, statul stat și omul om, precum e în toată lumea, iar nu ca la noi- adică ca la nimeni- unde găsești în cercurile cele mai înalte oameni ce trăiesc în vecinică dușmănie cu gramatica, necum cu alte cunoștințe sau cu dreapta judecată”.
(Mihai Eminescu)
Datul cu părerea la români a devenit un sport naţional, atingând apogeul încă de pe vremea lui Moromete. Tot mai mulţi dintre cei care nu au nicio legatură sau specializare în problema respectivă, ţin să-şi exprime opinia, chiar dacă nu au una foarte clară şi asta nu numai în fotbal sau agricultura, unde tot românul se pricepe, dar chiar în domenii de strictă specialitate. Cei mai multi se simt chiar obligati sa-si exprime opinia chiar daca nimeni nu le-a cerut-o.
In anul 2016 Academicianul Ioan Aurel Pop, pe atunci rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, a rostit un discurs la deschiderea Congresului Național al Istoricilor Români, in care spunea următoarele: „Cei care sunt datori să facă cercetarea trecutului sunt istoricii, singurii care au capacitatea să ajungă la izvoare, să extragă din ele adevărul (parțial) și să-l explice publicului. Amatorii de istorie – ingineri, medici, artiști etc. – să fie liberi să se pronunțe despre trecut, să scrie despre trecut, dar să-și recunoască amatorismul, să precizeze caracterul de eseu, de povestire, de impresie al produselor lor. Nici eu, ca istoric, dacă scriu despre medicină sau despre chimie, nu mă pot da drept medic ori chimist! Credibilitatea unui domeniu o asigură exclusiv specialiștii, cei care au fost pregătiți anume să studieze acel domeniu. Și nici dintre specialiști, un contemporaneist nu e bine să se pronunțe științific despre antichitate sau epoca medievală, după cum un medic orelist nu poate lucra la ortopedie, nici un anestezist nu va fi lăsat să opereze.”
In cazul preotului Nicolae Feier acesta a devenit cetățean de onoare al Bistriței, pentru „meritul” de a fi cel mai mare preot între istorici si cel mai mare istoric între preoti. In anul 2015 preotul Feier a dat dovadă de amatorism in domeniul istoriei susţinând că biserica de la Coroana cea mai veche din Bistriţa, cunoscută în Evul Mediu drept Mănăstirea Minorită a aparţinut dintotdeauna călugărilor ortodocşi: „A fost găsit un document care mi-a demolat toată ştiinţa despe acest subiect… Această biserică, printr-un ordin, o lege a episcopului Transilvaniei Andei Szekey abia în 1336 a fost luată de la grecii schismatici, adică, mai pe româneşte de la românii ortodocşi şi a fost dată ordinului fraţilor minoriţi ai ordinului Sfântului Francisc de Assisi… Dacă veţi să vă documentaţi asupra acestui fapt, intraţi pe Google, la Misterele Bistriţei, şi citiţi acolo că doamna Milea publică pentru prima dată documentul acesta în care se arată că biserica este luată de la românii ortodocşi şi dată fraţilor minoriţi…” (Vezi: http://arhiva.bistriteanu.ro/2018/misterele-bistritei-cea-mai-veche-biserica-din-oras-a-fost-ortodoxa-dintotdeauna-video-1433660916876.html)
Probabil acesta a fost argumentul care a stat la baza falsificării adevărului istoric degat de locasul de cult din Piata Unirii. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru că dupăcum se stie in anul 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini având in vedere ca la acea vreme românii nu aveau voie sa isi construiască biserică in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, asa cum probabil a crezut un primar incult care a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publică legată de numele pietei. Chiar dacă a trecut si centenarul Marii Uniri , bustul lui Cuza tronează si acum în Piața Unirii din Bistrita cu toate că a fost organizat un concurs de soluții pentru realizarea unui grup statuar reprezentativ pentru marele act istoric din 1 Decembrie 1918.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
Bărbat reținut pentru agresiune sexuală
15.05.2025
ULTIMELE COMENTARII
Sergiu
16.05.2025Cele patru pasaje rutiere subterane nu rezolvă problema fluidizării traficului de pe traseul DN 17, care traversează orasul Bistrița. Pentru descongestionarea circulatiei auto este nevoie de mai multe „coridoare de mobilitate” care să traverseze orasul pe lungime, ad...
la articolul Studiile de fezabilitate pentru cele patru pasaje din Bistrița au fost aprobate
Balan Marius- ecologist
16.05.2025Turul doi La gunoi !
la articolul Începe distribuția PUBELELOR ALBASTRE în Municipiul Bistrița, la poarta casei
Varga Daniela
15.05.2025Vreau credit
la articolul Bistrițenii pot lua credite online cu cea mai mică dobândă de pe piață
Varga Daniela
15.05.2025Vreau un credit
la articolul Bistrițenii pot lua credite online cu cea mai mică dobândă de pe piață
COMENTARII