Preotul Nicolae Feier a fost propus Cetățean de Onoare al Bistriței

Preotul Nicolae Feier va primi titlul de “Cetățean de Onoare” al municipiului Bistrița. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost inițiat de primarul Bistriței și va fi supus votului Consiliului Local joi, 27 mai. Proiectul vine la solicitarea lui Dorel Cosma, Elena M. Câmpan și Zorin Diaconescu, care au propus acordarea acestui titlu […]

Preotul Nicolae Feier va primi titlul de “Cetățean de Onoare” al municipiului Bistrița. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost inițiat de primarul Bistriței și va fi supus votului Consiliului Local joi, 27 mai. Proiectul vine la solicitarea lui Dorel Cosma, Elena M. Câmpan și Zorin Diaconescu, care au propus acordarea acestui titlu lui Nicolae Feier, pentru contribuția importantă în promovarea imaginii municipiului Bistrița, prin implicarea sa în viața religioasă și culturală.

Nicolae Feier este preot la Biserica de la Coroana.

 Prezentare: S-a născut în 19 august 1955 în localitatea Domneşti judeţul Bistriţa-Năsăud, într-o familie de ţărani, mama sa numindu-se Ana iar tatăl său Mihai fiind cântăreţ bisericesc. Şcoala primară o face în satul natal iar ciclul gimnazial în Mărişelu.

 A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca în anul 1975. Între anii 1975-1976 este înrolat în armată la Şcoala de ofiţeri în rezervă (T.R) din Dej, timp de 9 luni.

Între anii 1976-1980 este student la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu. La sfârşitul studiilor obţine licenţa în teologie, la secţia Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu teza „Viaţa şi activitatea consilierului Eparhial dr. Sebastian Stanca”, reîntemeietorul Eparhiei Vadului Feleacului şi Clujului, alături de episcopul Nicolae Ivan, sub îndrumarea istoricului bisericesc pr. acad. dr. Mircea Păcurariu, părintele celebrei lucrări “Istoria Bisericii Ortodoxe Române”.

În 3 mai 1980 se căsătoreşte cu învăţătoarea Nuţi Margareta născută în Mărişelu, în 2 oct. 1960, în familia lui Nuţi Paşcu şi Paraschiva. Au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu doi copii, Mihai Paul, n.23 oct. 1981, avocat şi Margareta Dana, n. 1 nov.1982, inginer.

Între anii 1980-1981 este funcţionar la Protopopiatul Ortodox Român din Bistriţa. În această perioadă sub autoritatea protopopilor Creţa Simion şi Dâmbu Ioan, inventariază toate bunurile de patrimoniu ale parohiilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, în special fondul de carte veche până la anul 1850, precum şi toate icoanele şi iconostasele din Partimoniul Cultural Naţional şi fondează Muzeul Protopopiatului Bistriţa, unul dintre cele mai valoroase din ţară.

În 1 iulie 1981 este hirotonit preot pe seama Parohiei Ortodoxe Române din localitatea Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud unde slujeşte până în 1994. În perioada 1987-1994 construieşte din temelii o biserică monumentală, înfruntând autorităţile comuniste ostile. Reconstruieşte casa parohială şi anexele gospodăreşti. Redobândeşte după revoluţie toate terenurile pe care le-a deţinut anterior parohia. Amenajează un paraclis în interiorul şcolii. Din 1994 este preot în Bistriţa la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” unde păstoreşte şi astăzi.

În 1992 este numit de IPS Bartolomeu Anania, inspector şcolar pentru disciplina Religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Introduce această disciplină şcolară în toate şcolile din judeţ. Deţine funcţia până în anul 2001. În calitate de inspector şcolar se confruntă cu lipsa acută a cadrelor didactice, suplinind posturile din cele 400 de şcoli, cu preoţi. După apariţia primilor absolvenţi de teologie-litere, participă la examenele de fixare pe post a acestora. Asigură baza materială pentru predarea religiei. Participă la intocmirea Programei Naţionale pentru disciplina religie la toate nivelurile educaţionale. A publicat mai multe cărți, articole și poezii.

COMENTARII

Io

în 24.05.2021 ora 14:04:48 Iosif a scris:

Lasă un răspuns

„De aceea, pledoaria mea nu este contra unor abordări, contra unor școli istorice sau numite „istorice” și nici contra unor persoane și personalități preocupate de trecut, ci este – simplu – o pledoarie pentru istorie și pentru istoric, pentru acea istorie privită ca formă de cunoaștere a vieții oamenilor în funcție de criteriul adevărului și pentru acel istoric care este specialist”.
(Acad. Ioan Aurel POP- Statutul istoriei și al istoricului la un secol de la Marea Unire)

In RAPORTUL de prezentare a propunerii de acordare a titlului de „CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BISTRIŢA” preotului NICOLAE FEIER i se atribuie calităti pe care „vasăzică nu le are” cum ar spune Caragiale.
Intre acestea se numără si calitatea de istoric. Numai că tocmai tocmai in acest domeniu al istoriei a dat dovadă cel putin de amatorism. In anul 2015, preotul Nicolae Feier sustinea o enormitate cum că „biserica de la Coroana” cea mai veche din Bistriţa, cunoscută în Evul Mediu drept Mănăstirea Minorită a aparţinut dintotdeauna călugărilor ortodocşi. El susţine răspicat că:
„A fost găsit un document care mi-a demolat toată ştiinţa despe acest subiect… Această biserică, printr-un ordin, o lege a episcopului Transilvaniei Andei Szekey abia în 1336 a fost luată de la grecii schismatici, adică, mai pe româneşte de la românii ortodocşi şi a fost dată ordinului fraţilor minoriţi ai ordinului Sfântului Francisc de Assisi… Dacă veţi să vă documentaţi asupra acestui fapt, intraţi pe Google, la Misterele Bistriţei, şi citiţi acolo că doamna Milea publică pentru prima dată documentul acesta în care se arată că biserica este luată de la românii ortodocşi şi dată fraţilor minoriţi…”
La data când preotul Nicolae Feier a scos de la naftalină documentul cu pricina, Biserica de la Coroana era revendicată in instantă de Biserica Greco-Catolică. Intâmplător sau nu procesul care a durat de mai mulți ani și a fost câștigat de ortodocși la sfârsitul anului 2015. Se pune intrebarea cât o fi contat argumentul preotului Feier in procesul juridic.
In numele adevarului, reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Prin urmare, Biserica de la Coroana este biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentionalele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De la Marea Unire se trage numele de Piata Unirii si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsi au pus stapanire si pe cladirile manastiresti ca si cum ar fi ale lor. De altfel, inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” acesta fiind primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Nu intamplator acolo se afla si mormantul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei. Ierarhii ortodoxiei bistritene sunt in stare sa-si nege propria lor istorie pe aceste meleaguri numai pentru a nu renunta la ceea ce nu le apartine.
Nu intâmplător academicianul Ioan-Aurel Pop făcea un apel pentru ca istoria adevarată să fie făcută de specialisti in domeniu pe bază de izvoare si fapte autentice.

Ho

în 21.05.2021 ora 15:14:10 Horea a scris:

Lasă un răspuns

In legătură cu preotul Nicolae Feier există dacă nu controverse, cel putin niste semne de întrebare. Prin anul 2011 dânsul a mai fost „curtat” de organizatia locală a PNL Bistrița-Năsăud, pe vremea când aceasta era condusă de Ioan Țintean să candideze la alegerile locale din 2012 pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrița sau măcar la o funcție de consilier municipal în Consiliul Local. (Vezi:
https://timponline.ro/reguli-facute-ca-sa-fie-incalcate-pnl-il-vrea-pe-parintele-nicolae-feier-candidat-pe-listele-sale-cu-derogare-de-la-mitropolie/ ; si
https://timponline.ro/amneziile-lui-ioan-tintean-dauneaza-grav-pnl/)
Iată că după 10 ani, preotul Nicolae Feier, este propus cetățean de onoare al Bistriței acum de un alt presedinte al organizatiei PNL Bistrița-Năsăud, pe numele său Ioan Turc, în calitate de primar al municipiului Bistrița.


CELE MAI CITITE ȘTIRI


ULTIMELE COMENTARII

Balan Marius- ecologist

11.05.2025

Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...

Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"

Pui Aurel

10.05.2025

Ioan pop

08.05.2025

Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...

Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)

Honorius Indrecan

08.05.2025

"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...

Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"

Acest site folosește cookies

Alegeți care tipuri de cookies să fie utilizate; site-ul folosește cookies pentru a examina traficul și activitățile utilizatorilor de pe acest web-site, pentru marketing și pentru a oferi funcționalitate de tip social media. Citește mai multe despre cookie-uri

Necesare
Funcționalitate
Analiză
Marketing