
Prefectul Dolha s-a întâlnit cu reprezentanții școlilor de șoferi. Ce decizii s-au luat
Prefectul Stelian Dolha a organizat o ședință de lucru cu reprezentanți ai școlilor de șoferi din Bistrița-Năsăud, șeful SPCRPCÎV, pentru a discuta variante de eficientizare a procesului de examinare în vederea obținerii permisului de conducere. Reprezentanții școlilor de șoferi au prezentat o listă de propuneri de modificări legislative în acest sens, propuneri care au fost […]
Prefectul Stelian Dolha a organizat o ședință de lucru cu reprezentanți ai școlilor de șoferi din Bistrița-Năsăud, șeful SPCRPCÎV, pentru a discuta variante de eficientizare a procesului de examinare în vederea obținerii permisului de conducere. Reprezentanții școlilor de șoferi au prezentat o listă de propuneri de modificări legislative în acest sens, propuneri care au fost discutate pentru a analiza aplicabilitatea lor.
Printre temele abordate se numără urmatoarele:
– Pentru desfășurarea examenului practic să fie obligatorie prezența în mașina de examen a unui instructor auto ca reprezentant al școlii de șoferi, nefiind necesară în acest fel existența martorului.
– Separarea pregătirii teoretice de pregătirea practică, în sensul că elevul, după terminarea pregătirii teoretice, să susțină la DRPCIV, examenul de promovare a probei teoretice și apoi să înceapă efectiv pregătirea practică (așa se procedează în majoritatea țărilor UE).
– Pentru categoriile C.CE, D, DE, să nu mai existe un număr minim de ore de pregătire practică impus prin programa școlară, necesarul de ore fiind stabilit în fiecare caz în parte de către instructor, împreună cu managerul școlii cu ocazia evaluării cursantului ( este frecvent aplicată în UE- Spania, Italia, Germania).
– Agreerea pentru instruirea practică la categoria C, CE, a autovehiculelor cu cutii de viteză semiautomate/ automate.
– Stabilirea clară, fără echivoc, a posibilității de contestare de către candidat sau școala de șoferi, a rezultatelor examinării practice.
– Constituirea, la nivel național, al unui corp al examinatorilor auto atestați, cel puțin pentru categoriile C, CE, D, DE, din persoane care au experiența în conducere minim 5 ani sau instruirea cursanților la aceste categorii minim 2 ani.
– Autovehiculele destinate activităților de instruire practică să fie scutite de la plata taxei de utilizare a rețelei de drumuri naționale.
– Spațiile deținute de către școlile de șoferi, precum și dotările, să poată fi utilizate și pentru alte activități didactice, desfășurate în afara orelor de pregătire teoretică a cursanților școlii de șoferi cursuri de conducere preventivă, atestare profesională în transporturi, cursuri siguranța circulației).
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Bar bar
30.04.2025Se mai întâmplă bine că nu o murit
la articolul Accident rutier în Romuli. Beat la volan, s-a răsturnat cu mașina
Honorius Indrecan
29.04.2025Am rugamintea sa faca publice parteneriatele noi cu care a venit din SUA. Nu de alta, dar de baliverne sunt satul... ;)
Balan Marius- ecologist
29.04.2025Mare minune ca se mai scrie si de bine despre tara asta si oamenii ei educati, ca e plin podul cu stiri despre curve,hoti si politicieni de doi bani. Felicitari multe olimpicilor si oprobiu neincetat celor care isi bat joc de ei si de noi.
la articolul România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică
ecologistul
26.04.2025Sacapa-te domnule primar de actualii contopisti fara cap de la saerv. tehnic si mai ales de drujbistii sefi de la spatiile verzi. estia fac dezastru in Bistrita.
la articolul Noi probleme cu proiectul pasajului din Decebal. Gabriel Lazany: "E mai mult decât scandalos" (VIDEO)
COMENTARII