
Poarta Transilvanei Bistrița-Năsăud se dezvoltă, prin încurajarea deschiderii de Puncte Gastronomice Locale și promovarea locurilor musai de vizitat
Schimbul de experiență pe drumul bunului gust al Punctelor Gastronomice Locale (24-25 mai a.c.), a confirmat faptul că aceasta este una dintre direcțiile importante pe care și județul Bistrița-Năsăud trebuie să continue să meargă. Un exemplu de bună practică a fost prezentat în Vama Buzăului din Brașov, comună cu 20 de Puncte Gastronomice Locale, care își […]
Schimbul de experiență pe drumul bunului gust al Punctelor Gastronomice Locale (24-25 mai a.c.), a confirmat faptul că aceasta este una dintre direcțiile importante pe care și județul Bistrița-Năsăud trebuie să continue să meargă.
Un exemplu de bună practică a fost prezentat în Vama Buzăului din Brașov, comună cu 20 de Puncte Gastronomice Locale, care își dorește în scurt timp să crească numărul acestora, având în vedere că în județ sunt 56, iar ținta pentru anul viitor este să ajungă la 200.
Ca exemplu de bună practică este „Gastro Local”, o rețea de puncte gastronomice care asigură o experiență culinară reală, sigură, inedită, în mediul rural. O modalitate de creare a unei sinergii comunitare și a unui model de socializare rurală în jurul actului gastronomic.
Reamintim că Punctele Gastronomice Locale au rolul de a oferi posibilitatea vizitatorilor să servească o masă cu produse tradiționale românești la gospodarii locali, în zona în care își petrec vacanța, într-o atmosferă rustică, dar cu respectarea normelor de igienă, impuse de lege.
Un alt exemplu de bune practici ne-a fost oferit în localitatea Saschiz din Mureș, de către comunitatea de acolo, care s-a adunat în „Vecinătatea Femeilor din Saschiz”. O asociație care aduce comunitatea laolaltă prin acțiuni de voluntariat, inițiative ce au în centrul lor produsele locale și oamenii. Tot în Saschiz, ni s-a reamintit că proiectul Via Transilvanica ne unește și aduce plus valoare locurilor pe unde trece.
Pe parcursul schimbului de experiență, am avut oportunitatea să vizităm și Sighișoara, Muzeul de Etnografie Rupea, Biserica Evanghelică Vulcan, Rezervația de Zimbri Vama Buzăului și Doripesco, Delta din Carpați, fiind însoțiți de un ghid turistic, Peter Suciu, care ne-a demonstrat importanța deosebită a ghidului, ca profesionist care are puterea să spună povestea locului vizitat.
Așadar, în urma schimbului de experiență, vom demara un Plan de acțiuni, pentru dezvoltarea Porții Transilvanei • Bistrița-Năsăud, prin experiențele culinare oferite de Punctele Gastronomice Locale și promovarea locurilor musai de vizitat:
- Activități de promovare și realizarea de materiale cu informații referitoare la deschiderea unui Punct Gastronomic Local. Un deschizător de drumuri ce ne-a fost alături și în acest schimb de experiență este Elena Rus, cea care a deține primul Punct Gastronomic deschis publicului larg din județ. Alături de aceasta și de directorul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, Elena Bărbos, vom demara acțiunile, la începutul lunii iulie;
- Realizarea unui recensământ al ghizilor de turism din județul nostru, profesioniști cheie în promovarea Porții Transilvaniei, la cel mai înalt nivel, așa cu ne dorim, în perioada iunie-iulie 2021.
- Concomitent, realizarea împreună cu Universitatea Babeș Bolyai, extensia Bistrița, specializarea Geografia Turismului, a proiectului 100 de locuri musai de vizitat în Poarta Transilvaniei, Bistrița-Năsăud.
Schimbul de experiență și bune practici pe tema Punctelor Gastronomice Locale a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, alături de ADI Turism Bistrița-Năsăud, ca răspuns la invitația Reprezentanței Teritoriale din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
Bărbat reținut pentru agresiune sexuală
15.05.2025
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
16.05.2025Turul doi La gunoi !
la articolul Începe distribuția PUBELELOR ALBASTRE în Municipiul Bistrița, la poarta casei
Varga Daniela
15.05.2025Vreau credit
la articolul Bistrițenii pot lua credite online cu cea mai mică dobândă de pe piață
Varga Daniela
15.05.2025Vreau un credit
la articolul Bistrițenii pot lua credite online cu cea mai mică dobândă de pe piață
Balan Marius- ecologist
11.05.2025Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...
la articolul Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"
COMENTARII