
OPINIE. Adrian Linca: Pe el, pe mama lui de Covid!
E o minciună să spui că nu testăm la Bistrița. Ba da, testăm. Zilnic. Și aparatul de la spital ne spune în fiecare zi dacă probele sunt pozitive sau negative. Însă, birocratic, spitalul mai are nevoie de o hârtie, de la o comisie a ministerului, ca să fie omologate aceste teste și să putem primi […]
E o minciună să spui că nu testăm la Bistrița. Ba da, testăm. Zilnic. Și aparatul de la spital ne spune în fiecare zi dacă probele sunt pozitive sau negative.
Însă, birocratic, spitalul mai are nevoie de o hârtie, de la o comisie a ministerului, ca să fie omologate aceste teste și să putem primi finanțare pentru kiturile folosite.
Până când vine hârtia asta (am înțeles că săptămâna viitoare) se trimit probe și la Cluj, în paralel. Nu-i rău deloc, fiindcă așa verificăm și noi dacă lucrăm bine sau nu cu acest dispozitiv.
Problema e că încă nu știm să manevrăm bine aparatul și ne mișcăm mai încet decât cei de la Cluj. Adică, un rezultat la Bistrița se dă mai târziu decât unul care vine de la Cluj, foarte rapid în ultima vreme. Deocamdată, la Bistrița, putem face doar 9-10 teste pe zi, nu că n-am avea ce ne trebuie, ci că nu știm încă să lucrăm ca lumea cu mașinăria asta.
Aceste dispozitive au fost, e adevărat, foarte scumpe, de ordinul miliardelor. Dar, să nu uităm că acum câteva săptămâni, când o probă trimisă la Cluj dura 10 zile, am fi dat oricât să avem aparatul nostru. Ceea ce s-a și întâmplat. Consiliul Județean a procedat corect, cumva la cererea bistrițenilor.
Să spui acum că a fost prea scump e ca și cum ți-ai lua o mască, în disperare, cu 5 lei, iar apoi ți-ar spune cineva că ești prost, fiindcă alea costă 50 de bani.
Mai avem un aparat, la DSV. În loc să ne certăm care-i mai bun și mai cornut, care testează primul și cine dă mai bine în fotografiile de pe fb, mai bine l-am lua frumos și l-am instala tot la spital. Și, cu o echipă comună, într-o rânduială firească, fără orgolii și dispute politice, am face ca lumea ce-i de făcut.
Nu cred că noi, bistrițenii, avem motive prea mari să ne agităm. Oamenii-s responsabili în mare parte iar cazurile sunt ținute deocamdată destul de bine sub control. În afara unui rom de 51 de ani despre care nu știe aproape nimeni cum a murit, celelalte 7 decese sunt ale unor oameni în vârstă, cu mari, foarte mari, probleme de sănătate.
Și, fără vreo autopsie, nimeni nu poate băga mâna în foc că au murit de Covid sau de infarct. Noi, ca țară, am ales să raportăm, ca Italia, toate decesele infectate cu Covid. Alții, ca Germania, raportează doar morții care au murit din cauza Covidului.
Cred că și Prefectura, cât Consiliul Județean, s-au mișcat cât au putut de bine în această perioadă. Diferențele au fost la comunicare iar divergențele, evident, de natură politică. Însă, pe ansamblu, cred că Radu Moldovan și Stelian Dolha și-au dat silința, amândoi, să se ridice la nivelul funcției și momentului.
Din păcate, nu se poate spune același lucru și despre Primărie. Ovidiu Crețu pare că s-a ascuns deși are o ocazie bună să iasă din administrație pe ușa din față, nu pe cea din dos…
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Bar bar
30.04.2025Se mai întâmplă bine că nu o murit
la articolul Accident rutier în Romuli. Beat la volan, s-a răsturnat cu mașina
Honorius Indrecan
29.04.2025Am rugamintea sa faca publice parteneriatele noi cu care a venit din SUA. Nu de alta, dar de baliverne sunt satul... ;)
Balan Marius- ecologist
29.04.2025Mare minune ca se mai scrie si de bine despre tara asta si oamenii ei educati, ca e plin podul cu stiri despre curve,hoti si politicieni de doi bani. Felicitari multe olimpicilor si oprobiu neincetat celor care isi bat joc de ei si de noi.
la articolul România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică
ecologistul
26.04.2025Sacapa-te domnule primar de actualii contopisti fara cap de la saerv. tehnic si mai ales de drujbistii sefi de la spatiile verzi. estia fac dezastru in Bistrita.
la articolul Noi probleme cu proiectul pasajului din Decebal. Gabriel Lazany: "E mai mult decât scandalos" (VIDEO)
COMENTARII