
Liceele care nu au avut niciun absolvent de bacalaureat în prima sesiune pot din nou să înființeze clase de a IX-a, dacă au avut măcar un absolvent de Bac în toamnă
Liceele sau colegiile care nu au avut niciun absolvent de bacalaureat în prima sesiune a examenului național, cea din iunie-iulie 2020, pot din nou să înființeze clase de a IX-a dacă au avut măcar un absolvent de Bac în toamnă. Asta prevede metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul școlar viitor, publicată în Monitorul […]
Liceele sau colegiile care nu au avut niciun absolvent de bacalaureat în prima sesiune a examenului național, cea din iunie-iulie 2020, pot din nou să înființeze clase de a IX-a dacă au avut măcar un absolvent de Bac în toamnă.
Asta prevede metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul școlar viitor, publicată în Monitorul Oficial.
Ordinul de ministru nr. 5.599, publicat în Monitorul Oficial de marți, 29 septembrie, schimbă condițiile în care liceele pot organiza clase de început de ciclu.
Anul trecut fusese introdusă în premieră condiția prin care, la fundamentarea cifrei de școlarizare, dacă un liceu sau colegiu nu avea niciun absolvent de bacalaureat în sesiunea din vară nu mai putea înființa clasa a IX-a în anul școlar următor. Astfel, în acest an școlar au fost 43 de licee care nu au putut să facă admitere în clasa a IX-a.
Regula se schimbă, de anul școlar următor liceele fără absolvenți de Bac în sesiunea de vară pot înființa clase dacă au măcar un absolvent de Bac în sesiunea de toamnă.
Prevederea veche: “Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie – iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent.
Prevederea nouă: “Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/ programul de studii, pentru care s-a obținut prin ordin al ministrului autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unitățile de învățământ în care, în sesiunile cumulate din anul 2020 ale examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puțin un absolvent“.
În anul școlar anterior au avut loc două sesiuni “normale” de bacalaureat și una “specială”, pentru candidații care în prima sesiune au avut febră sau nu au putut participa pentru că erau izolați/carantinați la domiciliu.
Sursa:.edupedu.ro
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Zapirtan Maria
05.07.2025As dori detalii va rog sunați la 0743006402
la articolul ANUNȚ de ANGAJARE. FILEXPO Bistrița angajează recepționer marfă
Florin
04.07.2025Așa sunt toți nu numai sfertodoctul ăsta
la articolul Senatorul Cristian Nicula, proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare
Adi Florea
04.07.2025Donează-ți indemnizația pe doi ani de acum impostorule, să pui ceva la loc din furăciunile șefului tău Ciolacu. Șnapan ce ești, faci de rușine Becleanul, învârtitule. Demn PSD ist, luav-ar Grindeanu&co în jegul istoriei
la articolul Senatorul Cristian Nicula, proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare
Adriana Turc
04.07.2025„Dragi beclenari, vă promit că nu voi fi un primar de carton” zicea limbricul ăsta parvenit, după ce a fost „ales” viceprimar, așa cum a fost „ales” inspector școlar, așa cum a fost „ales”senator, un manual de smecherie, mârlănie și rapacitate PSD, aces...
la articolul Senatorul Cristian Nicula, proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare
COMENTARII