
Iohannis: “Să nu aruncăm vina pe Guvern. Putin e vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pentru inflaţia crescută din România este vinovat Vladimir Putin și războiul pe care acesta l-a ordonat împotriva Ucrainei, iar impactul este unul global. Klaus Iohannis a luat apărarea Guvernului României, spunând că Executivul a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei. El a mai […]
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pentru inflaţia crescută din România este vinovat Vladimir Putin și războiul pe care acesta l-a ordonat împotriva Ucrainei, iar impactul este unul global.
Klaus Iohannis a luat apărarea Guvernului României, spunând că Executivul a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei. El a mai sfătuit oamenii să îşi cheltuie banii chibzuit. Declarațiile au fost făcute la vizita făcută la Spitalul Colentina din Capitală cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.
„Daţi-mi voie să răspund într-un cadru mai larg. Inflaţia e un factor şi am toată încrederea că Guvernul va lua măsurile care se impun. Dar haideţi să vedem de ce am ajuns aici, inflaţia, preţurile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru că nu şi-a făcut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global. Toate acestea au o singură cauză şi ea e războiul lui Putin împtriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre inflaţia record de 13,8 anunţată miercuri de către INS.
Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize şi să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Problema e una globală. Și în SUA, inflaţia se apropie de 10% şi în ţări din Europa.Klaus Iohannis
Președintele a spus că a discutat cu premierul despre inflație și Nicolae Ciucă i-a prezentat măsurile pe care le planifică ei.
„Trebuie să fim foarte realişti, crizele nu se vor termina mâine, iar situaţia se va complica. Se găsesc anumite soluţii, dar nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a continuat Klaus Iohannis.
Întrebat cum resimte efectele creşterii inflaţiei şi dacă cheltuie mai puţini bani, şeful statului a răspuns: „Eu cred că e o încercare grea prin care trecem. Cred că toată lumea va resimţi. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, motorină şi trebuie să fim mai atenţi cum cheltuim şi ce cheltuim”.
Remintim că rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,8% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în luna martie, potrivit datelor publicate miercuri de INS.
în 13.05.2022 ora 11:05:14 Paul a scris:
Lasă un răspuns
Presedintele Klaus Iohannis ori face pe prostul, ori chiar este când afirmă că pentru inflaţia crescută din România este vinovat Vladimir Putin, ca si cum până la declansarea războiului împotriva Ucrainei, economia noastră ar fi fost perfectă. Dimpotrivă, la mai bine de 32 de ani de la Revolutia din Decembrie, 1989 si de la căderea comunismului, România este incă un stat nereformat . Aceasta este principala cauză a prelungirii stării de tranzitie, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic, social si cultural. Nici după aderarea la Uniunea Europeană in anul 2007 România nu a profitat prea mult din cauza lipsei de reforme interne si a centralizarii excesive. In primul rând atragerea de fonduri europene a fost scazută pentru că că România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi aparatul administrativ este supradimensionat, fără să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. În prezent, dintre cele 3.228 de unităti administrativ-teritoriale (UAT -uri), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi de a asigura servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. De aceea, in loc de tot felul de acuzatii fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă, dar pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire nu de agiamii . Prin această reformă s-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani, iar România ar putea să iasă din această stare sufocantă economic si social.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
11.05.2025Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...
la articolul Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"
Pui Aurel
10.05.2025Pîna la ce vârstă????
la articolul Campania de recrutare și selecție pentru ofițeri militari s-a prelungit
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
COMENTARII