INTERVIU. Rareș Turda, starostele și organizatorul nunților de poveste (FOTO-VIDEO)

Fiecare etapă a vieţii vine însoţită de lacrimi şi zâmbete, deopotrivă. Când totul prinde contur, ne dăm seama că nu ne vom putea dezrădăcina vreodată de una dintre acestea.

Rareş Turda, organizator de nunţi, pasionat de energia oamenilor şi de a face din unul dintre cele mi importante evenimente, povestea notabilă a vieţii lor. Originar din Bistriţa, Rareş ne va confirma a mia oară că pasiunile se nasc odată cu noi şi le descoperim pe parcus, aşa cum ne-a povestit el: „Eram la o nuntă, întreţinând atmosfera pentru cadrele pozelor, a venit o doamnă la mine şi mi-a spus „Uite, am nunta fiului meu în august şi nu găsim staroste de niciun fel, tu te ocupi cu aşa ceva? 

Tot Rareş ne va desluşi misterul dintre sinonimia „staroste” şi „ organizator de nunţi”, aflând de fapt însemnătatea fiecăruia. Despre cum este să fii în mijlocul bucuriei oamenilor, poate, în cea mai importantă zi din viaţa lor, dar şi care este presiunea acestui job, vom afla chiar de la Rareş într-un interviu pentru InfoBistrița.ro.

Cine este Rareş şi care este cea mai mare pasiune a lui?

Hmm... cum se defineşte Rareş? El este o personă deschisă, simpatică, zic eu. Sunt sociabil, până la urmă aşa-mi este meseria. Sunt genul de persoană cu care, sper, că îţi face plăcere să vorbești. Cred asta, fără falsă modestie.

 Ce fac un staroste şi un organizator de nunţi, cu ce se ocupă mai exact?

Partea aceasta cu starostele de nunţi, vreau cumva să o fac înţeleasă tuturor. În ideea în care starostele s-a transformat puţin şi este organizator de nunţi/evenimente. Foarte mulţi oameni nu ştiu că starostele nu face partea de organizare pe care o fac eu. Mirii, când vin la mine, de la început trebuie să ştie că Rareş Turda are foarte mulţi colaboratori cu care lucrează şi care au preţuri mult mai ok decât preţul pieţei.  Când mirii vor fotograful X şi acela costa 2000 de euro, eu îi sugerez alţii care fac aceeaşi treabă, cu 1000 de euro mai ieftin. Avantajul este mereu la ei. Acesta este conceptul pe care vreau să-l aduc în atenţia lor, există o persoană care te jută şi aceea este organizatorul. Pe lângă faptul că te ajut să rămâi cu mai mulţi bani în buzunar, te ajut la întreaga organizare.

 Este rentabilă această meserie sau faci şi altceva atunci când nu este sezonul nunţilor?

Acum mă ocup strict de acest job , înainte mai aveam şi ceva business-uri pe lângă. Am ales să mă ocup doar de partea aceasta, deoarece îmi oferă mie mult mai multe avantaje şi îmi place foarte mult. E ca şi atunci când mergi la muncă şi de fapt nu simţi că mergi la muncă. Pentru mine, e o meserie în care îmi permite să mă distrez, cunosc oameni noi, îi fac să se simtă bine şi cam acestea ar fi motivele pentru care nu simt că mă duc la muncă. În schimb, este un job la care nu-mi permit să fac altceva, adică eu mă concentrez doar pe nunta ta, caut variante care să fie ok pentru bugetul tău, dar să fie şi calitative. Deci, pe lângă organizare, sunt lângă ei mereu.

OBS: Putem spune cumva că greutatea unei nunţi cade cumva pe organizator, atunci când alegi să-l iei?

Exact. Tu ca mireasă, în ziua nunţii nu ai timp să te gândeşti la tot felul de detalii, în schimb eu sunt acolo şi îţi spun „Draga mea, haide că trebuie să ajungem în locul X ”. Facem ca totul să fie perfect. În mare parte, eu cu 2-3 săptămâni înainte de nuntă mă întâlnesc cu mirii şi stabilim ora la care o să fie stare civilă, cununia religioasă şi intrarea în restaurant. În funcţie de aceste trei evenimente, noi facem programul tradiţiilor şi inclusiv stabilim ora la care mergem la mireasă acasă, când facem cadrul foto-video, unde agăţăm rochia de mireasă pentru cadre, la fel se procedează şi acasă la mire.

 După aceea se pun florile în piept, facem un cadru în care chem toate persoanele apropiate, mai apoi facem închinatul, rugăciuni, iertăciuni şi facem ieşirea din casă, inclusiv aceasta o fac eu. Se merge la starea civilă, unde prima dată intră persoanele apoi mirii, îmi place să fie primiţi frumos, în aplauze dă mult mai bine la camere. La final, ieşirea şi pozele unde invit pe toată lumea, părinţii, naşii. În continuare, se merge la biserică, la fel, mirii intră ultimii, mirele intră cu mama şi mireasa cu tatăl. Îmi doresc să aibă amintiri de familie memorabile, pe care să le împărtăşească cu copiii lor. Când ei sunt la biserică, eu merg spre restaurant, vorbesc cu şefa de sală pentru programul la care intră mâncarea , de asemenea formaţia trebuie să ştie să se oprească din cântat când intră mâncarea.  Pe lângă acestea, întreţin atmosfera făcând partea de MC, chem oamenii lângă mine să se distreze şi să se simtă bine.

 Câte nunţi ai organizate şi cum sunt nunţile în aceste locuri?

Organizez nunţi de doi ani, undeva la 60-80 de nunţi în aceşti ani. Eu am fost fotograf, din spate, mai am încă 4 ani experinţă. Am ochiul format pentru detalii. Nunţile sunt foarte diferite, pot fi tradiţionale cu costume populare şi de multe ori acestea sunt opulente, nu oricine îşi poate achiziţiona aceste costume. În general, cam toţi au aceleaşi tradiţii.

 Care a fost cel mai tradiţional/neaşteptat/emoţionant moment pe care l-ai avut ca organizator de nunţi?

Nu aş putea spune o amintire, dar când mirii vin la mine cu foarte mult entuaziasm, fericiţi la finalul nunţii lor, eu sunt împlinit. Cel mai de preţ moment pentru mine este cel în care mirii vin la mine şi spun „Rareş, nunta a ieşit peste aşteptările noastre!”. Ponderea miriilor mei este de 99,9%, toţi au fost mulţumiţi. Bucuria lor îmi dă impulsul de a merge mai departe.

 

OBS: Până la urmă, atunci când lucrezi cu oamenii, bucuria lor devine bucuria ta...

 Da, exact. Mulţi miri preferă să îmi dea banii înainte, însă eu vreau banii la final şi cumva să simt din partea lor mulţumirea că m-au ales pe mine şi banii au fost daţi cu un folos.

 Cum ai ajuns în acest punct al vieţii profesionale?

Hmm... cum am ajuns să fac asta.. eram la nunta unor prieteni, iar eu fiind o persoană euforică cumva, am luat microfonul cu DJ-ul şi am întreţinut atmosfera. A venit o doamnă la mine şi mi-a spus „Uite, am nunta fiului meu în august şi nu găsim staroste de niciun fel, tu te ocupi cu aşa ceva?”  Am incercat şi, de la nunta aceea, am mai avut şi am mai pus un anunţ pe Facebook şi de acolo a pornit tot. Partea cu organizatul a venit pe fondul faptului că mirii au nevoie de ajutorul respectiv, iar eu fiind în domeniu, bineînţeles că vreau să îi ajut. Ei apreciază că Rareş le oferă varietate la preţuri bune. De multe ori, le ofer un prestator de servicii care are toare serviciile necesare şi la preţuri ok, mai ales când e vorba de gheaţă carbonică, aranjamente floare, artificii etc.

 Ai un business sau eşti pe cont propriu ? Unde vezi acest job peste 5-10 ani?

Momentan afacerea mea este aceasta, pe ea mă concentrez cel mai mult. Dacă nu am mai luat nimic pe lângă, este clar că mă dedic total. Momentan vreau să-mi fac publicitate, pentru că o vad precum o meserie de viitor, îmi doresc şi o agenţie de organizare nunţi. Nunţi vor fi întotdeauna, ca şi înmormântările sau botezul, fac parte din ciclul vieţii. Că vor fi altfel, între bărbaţi şi bărbaţi sau femei şi femei , pe mine chiar nu ma interesează, îmi pasă ca oamenii să fie fericiţi, mulţumiţi de nunta lor.

 

Legăturile cu Bistriţa şi de ce ai ales să rămâi aici.

    Nu cred că am spus-o până acum, dar am stat 12 ani în Italia. În Bistriţa, văd un potenţial foarte mare, oameni deschişi atât aici cât şi la ţară. Ideea este următoarea: starostele vine şi spune câteva rugăciuni, eu mă ocup de partea de organizare. Asta aş vrea să ştie lumea că organizatorul aduce un avantaj foarte mare pentru ei, economisind mai mult decât îşi imaginează.

OBS: Chiar cred că este rantabilă această afacere pentru o nuntă.

Crede-mă, cel mai mult îţi dai seama de importanţa unui organizator când începe stresul. Sunt foarte multe de făcut, am grijă mereu de miri şi le reamintesc cele mai importante detalii: cămasă de schimb, pastile, etc.

Care sunt cele mai vechi tradiţii ale nunţilor idin Bistriţa care au excaladat până în prezent?

Bun, cam prima tradiţie ar fi iertăciunile, mirii îşi cer iertare de la părinţi şi ei dau binecuvântarea. A doua tradiţie ar fi închinatul: mirele merge la mireasă şi după naşi. În zona Ilvelor, se mai păstrează tradiţia aceasta, a stegarilor şi călăreţilor. Mai sunt furatul miresei, pantofului şi jucatul miresei în bani. Pe finalul nunţii, cei care n-au reuşit să joace mireasa, vin şi plătesc.

 Câteva sfaturi pentru miri, cum să organizăm o nuntă eficient?

Câteva sfaturi importante: să aleagă foarte bine muzica, mâncarea şi să aibă pe cineva care să îi ajute la organizare. La nuntă nu ai suficient timp pentru a te gândi la detalii.

Cine te stresează mai mult la nuntă: mirele, mireasa sau soacra?

Soacrele, cel mai mult, sunt poate cele mai stresante şi vor să iasă totul cum vor ele. (Zâmbeşte)

Interviu realizat de Gabriela Speriuș

Rareș Turda poate fi contactat pe pagina de Facebook sau la telefon 0747 516 838


 

 


COMENTARII


CELE MAI CITITE ȘTIRI


ULTIMELE COMENTARII

Eori

14.07.2025

Lumea Trebuie Să Știe Că Se Poate Folosii Orice Ce Fel De Router Ce Se Găsește În Magazine, La Cablu De Fibră Optică De Internet, Dar Necesită Adaptor De Fibră Optică - RJ45, Spre Exemplu: https://www.google.ro/search?q=Adaptor+RJ45+Fibr%C4%83+Optic%C4%83&sca_esv=e1...

Cea mai tare ofertă de internet și televiziune, în Bistrița-Năsăud

Eori

14.07.2025

https://www.infobistrita.ro/internet-si-televiziune-cu-10-lei-luna-pentru-5000-de-bistriteni-si-sangeorzeni

Cea mai tare ofertă de internet și televiziune, în Bistrița-Năsăud

Hrisca Ana

13.07.2025

Sunt locuitor al frumoasei comune lunca ilvei care de zece ani face naveta la leoni bistrita. Am o deosebita admirație și profund respect pentru primarul nostru....este deosebit. Merita din plin acel trofeu și țin să-l felicit pe această cale. Eu cred ca a reușit aceast...

De ce aduce Primăria Lunca Ilvei cântăreți de top la Zilele Comunei

Grecu Costel

12.07.2025

Bună seara! Cum asi putea înscrie 2 copii la concursul de toacă?

TRÂMBIȚA ÎNGERILOR - Concurs de bătut toaca la nivel județean

Acest site folosește cookies

Alegeți care tipuri de cookies să fie utilizate; site-ul folosește cookies pentru a examina traficul și activitățile utilizatorilor de pe acest web-site, pentru marketing și pentru a oferi funcționalitate de tip social media. Citește mai multe despre cookie-uri

Necesare
Funcționalitate
Analiză
Marketing