
FOTO: Să cunoaștem istoria orașului! Cum era organizată Bistrița în secolul XX
Centru economic și administrativ al regiunii, Bistrița, una din cele 7 cetăți săsești din Transilvania, și-a consolidat rapid prestigiul și influența, nu doar asupra teritoriului arondat, ci prin legături comerciale și politice, și în spațiul mai larg al Transilvaniei, regatului Ungariei și țărilor vecine, îndeosebi în Moldova. În fruntea orașului era Magistratul (Senatul) format din […]
Centru economic și administrativ al regiunii, Bistrița, una din cele 7 cetăți săsești din Transilvania, și-a consolidat rapid prestigiul și influența, nu doar asupra teritoriului arondat, ci prin legături comerciale și politice, și în spațiul mai larg al Transilvaniei, regatului Ungariei și țărilor vecine, îndeosebi în Moldova.
În fruntea orașului era Magistratul (Senatul) format din juzi, având in frunte judele suprem, 12 jurați și centumvirii. Judele suprem era reprezentantul orașului în Dietă. Senatorii (juzii) aveau dreptul de supraveghere în comunele arondate, atât din punct de vedere administrativ, dar și juridic. Judele și senatorii erau ajutați de către comunitatea centumvirală sau corpul bătrânilor, care avea un scop consultativ. In fruntea acestora era oratorul.
Pentru rezolvarea multiplelor sarcini ale orașului activau mai mulți funcționari, plătiți sau onorifici și erau organizate servicii (pe domenii de activitate). Un rol important în cadrul cancelariei magistratului îi revenea notarului, numit pe viața. El trebuia să știe limbile oficiale ale statului și să cunoască activitatea din domeniul administrației.
Magistratul elabora statute, care constituiau acte normative pentru locuitorii orașului și care priveau toate aspectele sociale, economice sau politice. În domeniul militar , acesta lua decizii privind organizarea apărării orașului, întreținerea zidurilor de apărare.
Vederi din Bistrița de la începutul secolului al XX-lea, din fondul academicianului Iuliu Moisil și textul aferent!
sursa text: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud
în 22.04.2020 ora 18:38:30 Cetatean a scris:
Lasă un răspuns
Foarte interesant. Sarcinile urbei erau rezolvate de către funcționari plătiți sau onorifici. Nu credeți ca ar trebui sa ne întoarcem în timp și sa aplicam unele dintre masurile/regulile după care era condus orașul în acele vremuri? Câți dintre cei aleși, acum, în timpul nostru, prestează activități în folosul comunității fără a fi plătiți?
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Hrisca Ana
13.07.2025Sunt locuitor al frumoasei comune lunca ilvei care de zece ani face naveta la leoni bistrita. Am o deosebita admirație și profund respect pentru primarul nostru....este deosebit. Merita din plin acel trofeu și țin să-l felicit pe această cale. Eu cred ca a reușit aceast...
la articolul De ce aduce Primăria Lunca Ilvei cântăreți de top la Zilele Comunei
Grecu Costel
12.07.2025Bună seara! Cum asi putea înscrie 2 copii la concursul de toacă?
la articolul TRÂMBIȚA ÎNGERILOR - Concurs de bătut toaca la nivel județean
Balan Marius- ecologist
09.07.2025Bate TOACA la urechile surzilor de la Consiliul Judetean. Asa trebuie sa sune concursul. Eu fac asta continuu din 2007 si nimeni nu aude nimic.
la articolul TRÂMBIȚA ÎNGERILOR - Concurs de bătut toaca la nivel județean
Zaharia Ion
09.07.2025Foarte mult, asteptam să înființeze și la Bistrița un magazin de desfacere Mec Donald's , oare când?
la articolul EXCLUSIV! Negocieri pentru deschiderea unui McDonald`s în Bistrița. Unde ar putea fi locația
COMENTARII