
Ferma de lapte bio. Povestea de succes a unui bistrițean cu 18 vaci care a mers pe modelul elvețian
În comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud, fermierul Ioan Timar este unul dintre cei care s-au încumetat să facă pasul de la agricultura tradițională la cea bio. La cei 50 de ani ai săi, crescătorul de animale poate spune că a învins birocrația ce ține de certificarea exploatației sale. Deține un efectiv 18 vaci cu lapte, aproximativ […]
În comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud, fermierul Ioan Timar este unul dintre cei care s-au încumetat să facă pasul de la agricultura tradițională la cea bio. La cei 50 de ani ai săi, crescătorul de animale poate spune că a învins birocrația ce ține de certificarea exploatației sale. Deține un efectiv 18 vaci cu lapte, aproximativ 15 hectare de pășune și 30 de hectare în arendă și un tanc de răcire a laptelui, ferma sa fiind una dintre cele care au atins ”imposibilul”.
Ioan Timar a început să facă agricultură la fel ca orice alt fermier, iar o experiență peste hotare i-a schimbat total viziunea. El a vorbit jurnaliștilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, despre drumul său prin meandrele unei afaceri, care s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un succes.
”Sunt crescător de animale, de vaci, am și câteva oițe, dar acelea sunt mai puține. În momentul de față am 18 vaci, Red Hostein și Bălțată cu Negru, iar tot ce produc este ecologic. Am avut un exemplu foarte bun de realizare a producției. Am fost în Elveția într-un schimb de experiență. Acolo am fost la mai mulți fermieri și unde am mers eu era totul bio și erau prețuri mai bune, adică mai mari la produsele bio. Dacă vindeau ceva era plătit mai bine. Acum asta se întâmplă acest lucru și la noi în țară: de când produc ecologic a crescut prețul la lapte. Eu nu prelucrez laptele, doar îl distribui la fostul Napolact, în momentul de față Friesland, în județul Mureș. Prețul diferă în funcție de grăsimea laptelui livrat, de cantitate, de proteine…”, a mărturisit Ioan Timar.
Să produci lapte ecologic în România nu este ușor, dar nici foarte greu, a menționat fermierul. Ioan Timar deține în jur de 15 hectare de pășune și lucrează în arendă alte 30 de hectare, însă contează calitatea pășunilor. Iarba trebuie să fie, de asemenea, de bună calitate.
Trecerea de la agricultura convențională la cea bio i-a luat fermierului 3 ani, însă asta nu l-a deznădăjduit. Spune că este producător de 2 ani, însă vacile crescute de Ioan Timar au suportat bine trecerea, iar acum sunt în control oficial.
Fermierul Ioan Timar ar fi interesat de utilizarea de îngrășăminte și erbicide ecologice, pe care cu greu le găsește la noi în țară, însă a folosit până acum modelul elvețian de rotire a culturilor și chiar a funcționat. Deși pare că traseul către producția bio a fost unul fără prea multe piedici, fermierul a menționat că încă nu a accesat fonduri europene, nu pentru că nu ar fi interesat, ci pur și simplu a considerat că birocrația este prea mare.
Experiența fermierului bio din Șieu este una dintre cele mai reușite, iar povestea merge mai departe pentru Ioan Timar. Dacă ar fi să ofere un sfat fermierilor care doresc să producă ecologic, acesta ar fi: să aibă mai mare încredere în propriile forțe pentru că și în România se poate face agricultură bio!
sursa https://bio.agrointel.ro/ferma-lapte-bio-ioan-timar-vaci/
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Lupșe Carmen
15.09.2025De acord cu petitua
la articolul BISTRIŢA. Petiție împotriva zgomotului produs de motociclete noaptea
Ana
10.09.2025Pentru Alina- sunt centre pentru a doua sansa - termini 8 clase, pe urma seral -liceu! Pentru mai multe detalii poti merge la inspectoratul scolar sa intrebi.
Dori
10.09.2025Doamne ajuta!!! N a durat decat 5 ani...
la articolul Se extinde şi se modernizează reţeaua de iluminat pe mai multe străzi din Bistriţa
Alina
10.09.2025Bună ziua, numele meu este Alina, am 33 de ani și sunt interesată de cursul pentru infirmieră. Aș dori să știu dacă pot aplica în cazul în care am doar clasele 1-7, fără o diplomă de terminare a clasei a 8-a. Ce pot face în acest caz?
COMENTARII