
Expoziție de pictură Miron Duca la Muzeul Județean
”Așa am fost…, nu am mutat munții, noi generația optzeciștilor am sădit doar boabe de muștar care au crescut greu, dar au spart munții, au deschis zăgazul și au ajuns la lumină…” afirma, cu ceva timp în urmă, maestrul Miron DUCA, plecat dintre noi în urmă cu doi ani. În seara zilei în care artistul […]
”Așa am fost…, nu am mutat munții, noi generația optzeciștilor am sădit doar boabe de muștar care au crescut greu, dar au spart munții, au deschis zăgazul și au ajuns la lumină…” afirma, cu ceva timp în urmă, maestrul Miron DUCA, plecat dintre noi în urmă cu doi ani.
În seara zilei în care artistul ar fi împlinit 68 de ani, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită la un eveniment de excepție, expoziția retrospectivă ”Pictorul Miron Duca 1952-2018”.
Manifestarea, dedicată memoriei artistului, reunește peste 200 de lucrări realizate de pictor de-a lungul carierei sale, din anii `70 până în cel de al doilea deceniu al secolului XXI, lucrări provenind din colecții publice și private.
Vă invităm, așadar, alături de noi, miercuri 12 februarie 2020, de la ora 18.00, pentru a ne reaminti împreună de cel care a fost maestrul Miron Duca, cel care a slujit instituția noastră vreme de 40 de ani, punând bazele secției de artă contemporană a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Un spațiu al poeziei vizuale, aflat în seara zilei de 12 februarie sub semnul inefabilului, greu de descris în cuvinte, ce surprinde libertatea creatoare a celui care a fost Miron DUCA, dovedind încă odată, dacă era nevoie, că arta reprezintă un triumf asupra haosului, asupra morții și timpului.
Expoziția va fi întregită de lansarea albumului retrospectiv ”Miron Duca 1952-2018”editat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului ”Restituiri”, coordonat de dr. Vasile Duda.
Expoziția ”Pictorul Miron Duca 1952-2018” va fi deschisă publicului în perioada 12 februarie – 20 martie 2020.
Miron Duca s-a născut în 12 februarie 1952, în comuna Boianu Mare, județul Bihor. Absolvent al Institutului de Arte ”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, în 1981, pictorul Duca devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici Cluj-Bistrița .
Din 1976 până în 2017, Miron Duca activează ca muzeograf al Muzeului Bistrița.
De-a lungul celor peste patru decenii de creație artistică, maestrul Miron Duca a expus în peste 50 de expoziții personale și de grup, atât în țară cât și în străinătate și a participat la zeci de tabere și simpozioane.
Reprezentant de seamă al abstacționismului gestual al anilor `80, conform opiniei criticilor de artă, artistul a obținut 8 premii și distincții, dintre care amintim:
- 1973 – Premiul I pentru pictură, Primăvara studențească, Cluj-Napoca
- 1993 – Premiul Național al Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Pictură
- 2004 – Premiul Primăriei Chișinău, la Saloanele Moldovei
- 2004 – Ordinul Meritul Cultural , acordat de președintele României
- 2017 – Premiul pentru Artă și Cultură acordat de Primăria Municipiului Bistrița
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Dr. Alexandru GAVRILAȘ
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Bar bar
30.04.2025Se mai întâmplă bine că nu o murit
la articolul Accident rutier în Romuli. Beat la volan, s-a răsturnat cu mașina
Honorius Indrecan
29.04.2025Am rugamintea sa faca publice parteneriatele noi cu care a venit din SUA. Nu de alta, dar de baliverne sunt satul... ;)
Balan Marius- ecologist
29.04.2025Mare minune ca se mai scrie si de bine despre tara asta si oamenii ei educati, ca e plin podul cu stiri despre curve,hoti si politicieni de doi bani. Felicitari multe olimpicilor si oprobiu neincetat celor care isi bat joc de ei si de noi.
la articolul România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică
ecologistul
26.04.2025Sacapa-te domnule primar de actualii contopisti fara cap de la saerv. tehnic si mai ales de drujbistii sefi de la spatiile verzi. estia fac dezastru in Bistrita.
la articolul Noi probleme cu proiectul pasajului din Decebal. Gabriel Lazany: "E mai mult decât scandalos" (VIDEO)
COMENTARII