
Expoziție de fotografie „Portrete de femei în Năsăudul interbelic”
Cu prilejul zilei de 8 martie, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud organizează expoziţia de fotografie „Portrete de femei în Năsăudul interbelic”, care va fi deschisă la Muzeul Grăniceresc Năsăudean în perioada 8-21 martie 2021. Autorul imaginilor prezentate în cadrul expoziţiei este vestitul fotograf năsăudean Ştefan Tatay (1909-1958). Absolvent al Şcolii de Arte şi Meserii din Năsăud (1927), […]
Cu prilejul zilei de 8 martie, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud organizează expoziţia de fotografie „Portrete de femei în Năsăudul interbelic”, care va fi deschisă la Muzeul Grăniceresc Năsăudean în perioada 8-21 martie 2021.
Autorul imaginilor prezentate în cadrul expoziţiei este vestitul fotograf năsăudean Ştefan Tatay (1909-1958). Absolvent al Şcolii de Arte şi Meserii din Năsăud (1927), Ştefan Tatay a moştenit la începutul deceniului patru al secolului trecut atelierul fotografic, cu întregul echipament, al unchiului său, Iuliu Nagy. În continuare, îşi va dedica întreaga viaţă fotografiatului, fiind convins, de la început, că această îndeletnicire nu este numai o sursă de venit, ci şi o formă de artă, lăsând în urma sa adevărate capodopere ale genului. A fost omul care a mers în pas cu evoluţia ştiinţifică tot mai accelerată în domeniu, făcând faţă unei adevărate explozii informaţionale. Şi-a sporit mereu capacitatea de introducere a noului, pătrunzând în esenţa cunoaşterii printr-o complexă şi eficientă interconectare a cunoştinţelor.
Înzestrat cu un simţ practic şi artistic deosebit, Ştefan Tatay s-a impus ca profesionist în cadrul societăţii năsăudene, căpătând un statut aparte, fiind în permanenţă solicitat de concitadini la diferite evenimente. A răspuns cu promptitudine tuturor solicitărilor, chiar la distanţe mari, în ciuda faptului că aparatele erau pe atunci, ca şi stativele, mari şi greoaie, iar plăcile de sticlă folosite pentru imprimarea imaginilor împovărau, de asemenea, cu greutatea lor, fiind destul de dificil de transportat.
Cele peste 150 de portrete expuse au fost preluate direct de pe negativele fotografice, păstrate în colecţia muzeului din Năsăud, iar scanarea şi pregătirea imaginilor pentru acest eveniment a fost realizată de Dumitru Rotari, fotograf în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Vernisajul expoziţiei, va avea loc luni, 8 martie, de la orele 1200, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie împotriva SARS-CoV-2 impuse prin starea de alertă.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Bar bar
30.04.2025Se mai întâmplă bine că nu o murit
la articolul Accident rutier în Romuli. Beat la volan, s-a răsturnat cu mașina
Honorius Indrecan
29.04.2025Am rugamintea sa faca publice parteneriatele noi cu care a venit din SUA. Nu de alta, dar de baliverne sunt satul... ;)
Balan Marius- ecologist
29.04.2025Mare minune ca se mai scrie si de bine despre tara asta si oamenii ei educati, ca e plin podul cu stiri despre curve,hoti si politicieni de doi bani. Felicitari multe olimpicilor si oprobiu neincetat celor care isi bat joc de ei si de noi.
la articolul România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică
ecologistul
26.04.2025Sacapa-te domnule primar de actualii contopisti fara cap de la saerv. tehnic si mai ales de drujbistii sefi de la spatiile verzi. estia fac dezastru in Bistrita.
la articolul Noi probleme cu proiectul pasajului din Decebal. Gabriel Lazany: "E mai mult decât scandalos" (VIDEO)
COMENTARII