
Etapele realizării implantului dentar
Etapele realizării implantului dentar: 1. Consultația stomatologică și stabilirea planului de tratament: numărul și poziția implantelor, tipul lucrării ce vă fi purtată de pacient 2. Efectuarea unor analize minimale (analizele normale de sânge și o radiografie specială, numită ortopantomografie, care stabilește în linii mari zestrea de os) și evalaurea stării de sănătate generală și orală. […]
Etapele realizării implantului dentar:
1. Consultația stomatologică și stabilirea planului de tratament: numărul și poziția implantelor, tipul lucrării ce vă fi purtată de pacient
2. Efectuarea unor analize minimale (analizele normale de sânge și o radiografie specială, numită ortopantomografie, care stabilește în linii mari zestrea de os) și evalaurea stării de sănătate generală și orală.
3. Ședința de inserare a implantului/ implantelor:
se crestează gingia, se realizează o gaura mică în osul maxilar (edentație) și se înșurubează implantul cu o cheie stomatologică specială; apoi are loc acoperirea cu gingie a implantului și sutura.
4. Controlul post-operator.
5. Perioada de vindecare a zonei unde s-a făcut intervenția durează între 3 și 6 luni, perioadă în care are loc procesul de osteointegrare (celulele osoase creează țesut nou în jurul implantului) .
6. Montarea formatorului gingival (pe o perioadă de aproximativ 2 săptămâni) .
7. Atașarea bontului protetic (cel pe care se va fixa restaurarea protetică) .
8. Realizarea și cimentarea lucrării protetice : coroane, punți sau proteze.
Ultima etapă cuprinde confecționarea dintelui propiu-zis sau a protezei (mulaj, tehnician, probe, evaluare, ajustare, cimentare, înșurubare) .
9. Controlul și evaluarea lucrării protetice.
Cât de dureroasă este această procedură?
Puțini dintre pacienții care li s-au aplicat implanturi dentare au acuzat dureri, unii dintre ei menționând doar un mic disconfort. Dacă este cazul, în timpul procedurii se utilizează o anestezie locală, pentru a feri pacientul de orice disconfort. După finalizarea procedurii se remarcă o sensibilitate a zonei de intervenție, însă disconfortul moderat ce poate apărea după aproximativ 3 ore, atunci când trece anestezia, este foarte ușor de controlat cu medicamente analgezice și antiinflamatoare.
Riscuri și complicații ce pot apărea
** Problema cea mai frecventă în tratamentul prin implanturi este igiena deficitară a pacienților, de care depinde în cea mai mare măsură păstrarea implantului. Aceasta este și principala cauză în complicațiile ce pot apărea atât la montarea impnatului dentar, dar și în timp.
** Inflamația țesuturilor din jurul implantelor dentare poartă numele de periimplantită și este cea mai frecventă complicație a implantelor dentare;
** Fumătorii prezintă un risc crescut de periimplantită.
Modificările progresive ale parametrilor parodontali tradiționali (aprecierea adâncimii spațiului periimplantar, nivelele de inserție clinica gingivală, sângerările gingivale la examinarea cu sondă, mobilitatea) sunt indicatori importanți pentru depistarea potențialelor stări patologice periimplantare.
Evaluarea succesului osteointegrarii se efectuează radiografic (cantitatea de os din jurul implantului și interfață os – implant dentar) și clinic, prin verificarea mobilității implantului dentar.
Rata de succes
Rata de succes înregistrată pentru implantul dentar, pe plan mondial (dar și în Romania) este de peste 95-97% după 5 ani, similară cu cea pentru orice alta manopera stomatologică.
Eventualul eșec este cauzat, în primul rând, nu de respingerea organismului, ci de alti factori cum ar fi: igiena bucală deficitară, neprezentarea la controale periodice, încărcarea protetica greșită, eșecul realizării procesului de osteointegrare datorită poziționării greșite a implantului, consumul de tutun.
Rata de succes pentru arcada superioară este comparativ, un pic mai mică decât în cazul arcadei inferioare (în special secțiunea posterioară) deoarece este mai puțin densă, astfel încât procesul de osteointegrare întâmpină dificultăți.
Avantaje
*** înlocuirea unui dinte lipsă se face printr-o singură coroană și nu prin 3, că în cazul punților clasice;
*** nu se sacrifică integritatea dinților vecini;
*** permanență și fiabilitate;
*** pacienții purtători de proteze mobile pot beneficia de lucrări fixe;
*** estetica – lucrările pe implanturi arata identic cu dinții naturali;
*** ajută la păstrarea sănătății danturii;
*** previn retracția gingiilor și resorbția osului;
*** pot îmbunătăți vorbirea, în cazul în care lipsa dinților crea neplăceri sau dificultăți în vorbire;
*** îmbunătățesc ocluzia (mușcătură) prin înlocuirea dinților lipsa;
*** confortabilitate, un zâmbet frumos și recâștigarea încrederii în sine.
Mihaela Ivan – Doctor Stomatolog, Implantolog și Estetică Dentară
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
11.05.2025Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...
la articolul Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"
Pui Aurel
10.05.2025Pîna la ce vârstă????
la articolul Campania de recrutare și selecție pentru ofițeri militari s-a prelungit
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
COMENTARII