
Diana Morar:”10 pași pentru anticipate”
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Diana Morar, a transmis, într-o postare pe Facebook, care ar fi condițiile pentru a avea alegeri anticipate: “1. CCR nu a statuat ca Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauza ca a fost demis prin moțiune de cenzura. 2. CCR a arătat ca persoana […]
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Diana Morar, a transmis, într-o postare pe Facebook, care ar fi condițiile pentru a avea alegeri anticipate:
“1. CCR nu a statuat ca Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauza ca a fost demis prin moțiune de cenzura.
2. CCR a arătat ca persoana ce va fi nominalizata ca premier trebuie sa demonstreze ca poate coagula in jurul sau o majoritate parlamentara.
3. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renunțat la calitatea de premier desemnat pe care o deține din data de 10 Februarie.
4. Pentru a se declanșa alegerile anticipate e nevoie de doua condiții cumulativ prevăzute de Constituție: sa curgă 60 de zile de la prima desemnare a unui premier și sa cada la votul de învestitura in Prlament doua propuneri de premier. Apoi Președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.
5. Prima condiție se îndeplineste: Ne aflam înăuntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 Februarie când prima propunere de Premier a fost făcută in persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45.
6. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de învestitura in Parlament întrucât Parlamentul nu s a întrunit in ședința, oar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunțat la prima desemnare, astfel ca desemnarea a încetat, deci prima propunere nu a trecut.
7. Urmează ca mâine, Președintele sa consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o alta persoana care sa poată strange o majoritate parlamentara pentru a accede la guvernare.
8. După cea de a doua nominalizare Parlamentul are 15 zile termen sa audieze miniștrii propuși in cabinet și sa dea vot de învestitura.
9. Dacă Guvernul trece la vot in Parlament, avem legitimitate in actul de guvernare putând implementa măsurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi.
10. Dacă Guvernul format in jurul celei de a doua nominalizări nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirând in 10 Aprilie”, a explicat Diana Morar.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Adriana Turc
04.07.2025„Dragi beclenari, vă promit că nu voi fi un primar de carton” zicea limbricul ăsta parvenit, după ce a fost „ales” viceprimar, așa cum a fost „ales” inspector școlar, așa cum a fost „ales”senator, un manual de smecherie, mârlănie și rapacitate PSD, aces...
la articolul Senatorul Cristian Nicula, proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare
Florin Frumoase
04.07.2025Ipocritul ăsta șmenar, veșnic numit, niciodată ales, un zero barat , cică el e senator...Să mori de râs, auzi tu
la articolul Senatorul Cristian Nicula, proiect de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare
Ioana
03.07.2025⸻ „Înainte să judecați, verificați faptele! El nu a ascuns nimic, totul a fost transparent. Presa ar trebui să informeze, nu să manipuleze.”
la articolul Cine e bistrițeanul care a tras cu arma la Tureac. A candidat la Primărie și are o condamnare
Cazac Ciprian
02.07.2025As dori să mă angajez că și agent comercial. Experiența vasta feronerie!
la articolul LEROY MERLIN deschide magazin în Bistrița, pe terenul fostei fabrici de sticlă
COMENTARII