
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: Penele de pasăre (FOTO)
„Penele de pasăre (găină, rață, gâscă, curcă) au diferite întrebuințări. Penele se păstrează de câte ori se taie aceste păsări. Niciodată nu se păstrează penele de la păsările care mor de boleșniță (boală molipsitoare ușoară). Păsările se opăresc întâi în apă clocotită, apoi li se jumulesc penele care, fiind ude, se pun la uscat. Unele […]
„Penele de pasăre (găină, rață, gâscă, curcă) au diferite întrebuințări. Penele se păstrează de câte ori se taie aceste păsări. Niciodată nu se păstrează penele de la păsările care mor de boleșniță (boală molipsitoare ușoară).
Păsările se opăresc întâi în apă clocotită, apoi li se jumulesc penele care, fiind ude, se pun la uscat. Unele gospodine separă penele, lăsând deoparte penele mari din aripile și coada găinii.
Penele se folosesc la umplutul pernelor, pernițelor, saltelelor, realizarea podoabelor sau pentru scris.
Perna („perina”) se umple cu pene tocate sau pene „stujite”, adică separate de partea tare. „Fundul de perină” este un săculeț de pânză groasă umplut cu pene. Acesta se îmbracă într-o față. Când aceasta se murdărește se spală și se poate îmbrăca din nou perina. Fața de perină poate fi cusută cu nasturi.
Penele (în culoare naturală sau vopsite) se mai folosesc ca și podoabă la pălării, bijuterii artizanale și mărțișoare.
Pana de scris, care astăzi nu se mai găsește nicăieri, acest „vechi condeiu” se făcea din pană de gâscă. Penele de gâscă le folosesc cobzarii români și romi pentru cobzele lor. Ei despică pana în două, o taie, scoate miezul cel subțire și fiecare parte o îndoaie în două, iar cu aceasta ating strunele.”
Proverbe:
,,Doar n-am să-l cresc pe puf”;
„Sabia n-are putere acolo unde e pana”. (Autor: Viorel Bageacu, „Cugetări persane”, Editura Albatros, București).
„Pana-i o sabie, dar mai înțeleaptă” (Farrokhi, Autor: Viorel Bageacu, „Cugetări persane”, Editura Albatros, București).
Sursă text: Tudor Pamfilie, „Industria casnică la români”, Editura „Cooperativa”, București, 1910, pag. 14-15.
Photo credit: Arhiva Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
Postare propusă de Camelia Năsăudean – Referent Multimedia, Biroul Cultură Tradițională – Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
11.05.2025Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...
la articolul Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"
Pui Aurel
10.05.2025Pîna la ce vârstă????
la articolul Campania de recrutare și selecție pentru ofițeri militari s-a prelungit
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
COMENTARII