
Cea mai mare colecție de concrețiuni grezoase din Europa, la Muzeul Județean (FOTO)
Dintre colecțiile de mare valoare ale Secției de Științele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud amintim colecția de concrețiuni grezoase din România (consemnată ca cea mai mare din România și Europa) cu peste o mie de eșantioane, de la nuclee-centre de concreționare la forme de dimensiuni metrice. “Concrețiunile grezoase reprezintă de regulă aglomerări de substanțe […]
Dintre colecțiile de mare valoare ale Secției de Științele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud amintim colecția de concrețiuni grezoase din România (consemnată ca cea mai mare din România și Europa) cu peste o mie de eșantioane, de la nuclee-centre de concreționare la forme de dimensiuni metrice.
“Concrețiunile grezoase reprezintă de regulă aglomerări de substanțe minerale, de formă sferică, eliptică sau neregulată, care au luat naștere la suprafața unei roci sedimentare în timpul formării ei sau în interiorul unei astfel de roci deja formate. Distribuția stratigrafică a formațiunilor purtătoare de concrețiuni grezoase din România este la fel de amplă ca și răspândirea lor geografică. Ele apar în multe dintre depozitele sedimentare arenitice, nisipoase sau grezos-nisipoase, începând din Cretacicul Superior până în Cuaternar”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.
“În expoziția permanentă, pe coridorul Secției de Științele Naturii, dar și în curtea și în fața muzeului sunt expuse concrețiuni de la Oteșani-Valea Gresarea (VL), Costești (VL), Cicău (AB), alături de care se remarcă concreţiunile de la Izvoarele (CT), cu o bogată faună de moluşte sarmaţiene, ca şi concreţiunile cineritice de la Valea Stejarului (MM). Din județul Bistrița-Năsăud sunt prezente concrețiuni din aflorimentele de la Domnești, Rusu-Bârgăului și Crainimăt.
Concreţiunile grezoase constituie roci decorative sau ornamentale care au luat naștere în urmă cu milioane de ani, a căror formă ,,stranie” sugerează creaţii umane, sculpturi, având uneori forme de animale actuale şi preistorice sau antropomorfe, dar, în acelaşi timp, sunt roci depozitare ale unor informaţii mineralogice, petrografice, paleontologice, litostratigrafice valoroase”, scrie Cercet.Șt.III Dr. Ing. Marius Horga.
Vezi aici turul virtual al Muzeului Județean!
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Balan Marius- ecologist
11.05.2025Fara renuntarea la actuala conducere formata din covrigari, tractoristi fosti peremisti etc PSD se duce in gard exact ca PNTCD. Urmeaza la cativa pasi si PNL care si-a pierdut busola. Poporul v- aratat deja dar voi sunteti analfabetii functionali ai politicii romanesti. Nu...
la articolul Bogdan Ivan: "Guvernarea PSD a fost, în primul rând, un act de curaj"
Pui Aurel
10.05.2025Pîna la ce vârstă????
la articolul Campania de recrutare și selecție pentru ofițeri militari s-a prelungit
Ioan pop
08.05.2025Batjocura și nesimțire. Pe data de 07.05.2025 la ora 20:30 autocarul a fost oprit în Austria și supus unui control, iar apoi a fost trimis la statia ITP , unde clar că i-au fost reținute numerele de înmatriculare. Am fost închiși în autocar până la dimineața . Șofer...
la articolul Experiența unei bistrițence cu o firmă de transport: "Eram disperați! Patronul ne-a închis telefonul în nas!" (FOTO)
Honorius Indrecan
08.05.2025"Eu, alături de echipa mea, rămân dedicat unui singur scop: să dezvoltăm în continuare județul, gândindu-ne la Bistrița-Năsăud ca la o singură comunitate", a transmis Radu Moldovan. Ce zici, baroane??? Voi aveti un singur scop: sa va faceti voua bine, nu si celorlalt...
la articolul Radu Moldovan: "Mergeți la vot. Cu gândul limpede. Cu inima împăcată. Județul nostru are nevoie de stabilitate"
COMENTARII