Care sunt principalele cauze ale apariției cariilor dentare?

Caria dentară apare ca urmare a acțiunii a trei categorii de factori : 1. Factorul infecțios – Cavitatea bucală conține o mare varietate de bacterii, dar doar un număr restrâns din acestea sunt responsabile de apariția cariei dentare. Streptococcus mutans și Lactobacilul sunt cele mai importante dintre acestea. Bacteriile se acumulează pe dinți sau gingii, […]

Caria dentară apare ca urmare a acțiunii a trei categorii de factori :

1. Factorul infecțios – Cavitatea bucală conține o mare varietate de bacterii, dar doar un număr restrâns din acestea sunt responsabile de apariția cariei dentare. Streptococcus mutans și Lactobacilul sunt cele mai importante dintre acestea. Bacteriile se acumulează pe dinți sau gingii, în special în locuri unde placa dentară este mai greu de îndepărtat :
◦ Șanțurile și fosetele de pe suprafața ocluzală a molarilor și a premolarilor
◦ Spațiile dintre dinți, cunoscute și ca spații interproximale

2. Carie dentară la nivelul șanțurilor de pe suprafața ocluzală a unui molar, carie dentară în spatiul interproximal.

3. Factor alimentar. Factorul alimentar este reprezentat de alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrati. Bacteriile din cavitatea bucală transforma aceste zaharuri în acizi, printr-un proces numit fermentație acidă. Dacă sunt lăsați în contact cu dintele pentru mai mult timp, acizii vor ataca structurile dure ale dintelui (smalțul, dentina) provocând demineralizarea acestora. Când demineralizarea continuă pentru o perioadă mai lungă de timp, smalțul și dentina vor pierde cantități însemnate de substanțe minerale, lăsând în urmă matricea organică, extrem de moale. Datorită consistenței slabe, matricea organică se va dezintegra, formându-se o cavitate. Mai mult, placa dentară se dezvoltă în special în zonele greu de igienizat, unde alimentele bogate în zaharuri rămân pe dinți.Pe scurt, bacteriile din placa dentară “se hrănesc” cu zaharuri pe care “le transformă” în acizi. Acești acizi vor distruge treptat smalțul și dentina, rezultând caria dentară.

4. Terenul sau calitatea și duritatea țesuturilor dentare. Cuvântul “teren” se referă la calitatea și duritatea țesuturilor dentare (smalț, dentină, cement). Anumite boli sau tulburări genetice pot afecta calitatea smalțului sau a dentinei, crescând astfel riscul apariției cariilor. În asemenea situații, dinții devin mult mai vulnerabili, deoarece smalțul care îi acoperă nu mai poate să-i protejeze eficient. Chiar dacă terenul nu este cauza primordială a apariției cariilor, el poate reprezenta un element important. Dentina și cementul sunt mult mai susceptibile la apariția cariilor decât smalțul, pentru că au un conținut mineral mult mai scăzut. În consecință, când suprafața rădăcinii este expusă (în cazul retracției gingivale), cariile se dezvoltă mult mai rapid, pentru că rădăcinile dentare sunt acoperite de cement. Anatomia fiecărui dinte este un alt factor care poate favoriza apariția cariilor. Dinții cu șanțuri și fisuri mai numeroase și/sau mai adânci pe suprafața ocluzala pot dezvolta mai repede carii, deoarece acesta este un loc în care placa dentara se poate forma cu mai mare usurință. De asemenea, cariile dentare se formează și în locuri în care resturile alimentare stagnează între dinți.

Mihaela Ivan – Doctor Stomatolog, Implantolog și Estetică Dentară

 

COMENTARII

Acest site folosește cookies

Alegeți care tipuri de cookies să fie utilizate; site-ul folosește cookies pentru a examina traficul și activitățile utilizatorilor de pe acest web-site, pentru marketing și pentru a oferi funcționalitate de tip social media. Citește mai multe despre cookie-uri

Necesare
Funcționalitate
Analiză
Marketing