
Azi e Boboteaza. Care sunt tradițiile și obiceiurile
Bobotează 2022. Pe data de 6 ianuarie 2022, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Astăzi este ziua când toate apele se sfințesc, iar cei care o beau se purifică. Cum se bea corect Agheasma Mare de Bobotează? Sărbătoarea Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile “Arătarea Domnului” și “Epifania”, este celebrată de creștini […]
Bobotează 2022. Pe data de 6 ianuarie 2022, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Astăzi este ziua când toate apele se sfințesc, iar cei care o beau se purifică. Cum se bea corect Agheasma Mare de Bobotează?
Sărbătoarea Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile “Arătarea Domnului” și “Epifania”, este celebrată de creștini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfințirea apei, include și o serie de obiceiuri și tradiții – fetele își visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.
Bobotează 2022. Boboteaza reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Cuvântul „agheasmă“(gr. aghios -sfinţire) înseamnă sfinţire şi denumeşte atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.
În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugaciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte Agheasma cea Mare.
Creștinii ortodocși merg la biserică încă de dimineață, în ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, ca să ia Agheasma Mare.
Sfințirea cea mare a apelor se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului, 6 ianuarie.
Când se consumă corect apa sfinţită
Agheasma Mare se poate consuma dimineața pe nemâncate și înainte de a se lua anafură, iar atunci când credincioșii se împărtășesc, după împărtășanie, nu înainte.
Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei și până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie.
De asemenea, se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață sau în zilele când credincioșii merg la biserică.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Plătitor de taxe
07.05.2025Ați restructurat personalul Primăriei? Suntem în mai.
la articolul Cel mai în vârstă angajat al Primăriei Bistrița are 75 de ani. Primarul Gabriel Lazany anunță restructurări
Plătitor de taxe
07.05.2025Deci, ce-ati făcut cu angajații in plus? A trecut februarie.
la articolul Cel mai în vârstă angajat al Primăriei Bistrița are 75 de ani. Primarul Gabriel Lazany anunță restructurări
Sergiu
07.05.2025Nu-i prima dată când orasul Bistrita se confruntă cu mari probleme legate de inundarea străzilor dupa fiecare ploaie mai puternică. (vezi: https://timponline.ro/furtuna/). De altfel, directorul Aquabis - inginerul Ion Șandru atrăgea atenția în urmă cu câtiva ani î...
la articolul Ce spune primarul Gabriel Lazany despre străzile inundate: "Vom interveni cu soluții rapide și eficiente"
Badea Ilie
06.05.2025Numa' sa nu-l sustina la fel precum pe Crin... Pocaitul care joaca permanent la doua capete nu a facut deloc campanie electorala inainte de turul 1...
la articolul PNL a votat în unanimitate susţinerea lui Nicuşor Dan în turul doi al alegerilor prezidenţiale
COMENTARII