
Am fost la Festivalul Biolavanda, ca să îţi spun şi ţie cum e acolo
Spre ruşinea mea, n-am fost până în acest an la Festivalul Biolavanda din Delureni, deşi evenimentul are 4 ediţii la activ. Recunosc, n-am prea văzut rostul fotografiilor în lavandă, considerând că e mai mult o chestiune care priveşte sexul feminin şi că tu, ca bărbat, nu prea ai de ce să te pozezi în astfel de ipostaze.
Evenimentul are loc, evident, lângă şi într-un lan de lavandă, care, normal că e bio, ca orice produs care mai merită consumat, într-o formă sau alta, în ziua de azi. Aşadar, BioLavanda a început vineri şi durează până duminică seara. Pe drumul de la Bistriţa până acolo, la Delureni, comuna Urmeniş, faci aproximativ o oră. După ce treceţi de Teaca, aveţi indicatoare spre Festival. La intrare, doi tineri te ghidează, după ce te întreabă dacă vrei să ajungi cu căruţa lor sau cu maşina. Evident, am ales varianta a doua, că dacă tot nu mi-am permis până acum aroganţa de-a parca fix în faţa la Amaretto sau la cafeneaua de lângă Prefectură, măcar să-mi las bolidul lângă lanul de lavandă. Doar eu şi alte câteva sute de oameni.
La intrare, două domnişoare te întâmpină politicos, plăteşti un bilet care costă suma modică de 20 de lei (pentru copii nu se plăteşte) şi ţi se pune o brăţară, ca să poţi intra şi ieşi când ai chef, dar primeşti şi o sticluţă cu ulei de lavandă, cadou. Locul e frumos amenajat, foarte curat, cu mese şi umbreluţe, dar şi zone de relaxare, baloţi de fând şi paleţi. Ai şi toalete decente, cu robinet din carte curge apă cu miros de lavandă (nu e o glumă).
Sunt două zone cu mâncare, probabil cei mai buni din Bistriţa, adică burgeri şi alte preparate de la Massei Bar-B-Q şi fripturi, mici, multe cărnuri şi legume pe grătar, pregătite de Marius Gălan, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Suficient pentru un astfel de eveniment. Ai, în schimb, multe opţiuni la băuturi, cu cocktailuri variate, cafea de specialitate, îngheţată de la Aniela şi multe răcoritoare, dar şi plăcinte, kurtos, dulciuri. Evenimentul nu-ţi dă deloc senzaţia de bâlci ieftin, ci mai degrabă arată civilizat, frumos, aranjat, cu un aer modern, fără fum şi fără fumuri. Oamenii, de asemenea, au grijă să păstreze curăţenia, având şi suficiente coşuri pentru debarasatul meselor.
Deşi a fost foarte cald, sunt destule zone şi locuri cu umbreluţe, unde te poţi relaxa la umbră, între plimbările şi sesiunile foto din lanul de lavandă. Zona cu lavandă este foarte mare şi mişto amenajată, cu multe locuri unde poţi face fotografii, dintre care putem aminti câteva bănci, o moară, o cabină foto, biciclete sau o oglindă.
Nici copiii nu se plictisesc, fiind o zonă amenajată pentru ei, cu un tobogan gonflabil, popcorn şi pictură pe faţă, dar şi plimbări cu poneiul. De altfel, au fost foarte mulţi copii la eveniment.
La standurile cu suveniruri, găseşti diferite produse din lavandă (săculeţi cu lavandă - 10 lei, bucheţele de lavandă vază, între 15 şi 100 de lei, uleiuri, miere de lavandă, lumânărele, etc), dar şi alte produse hand-made sau cărţi. N-am văzut kitsch-uri, semn că organizatorii au ţinut cont şi de aceste aspecte.
Seara, în zona scenei, au loc concerte folk şi blues, dar şi un foc de tabără. Semnal la telefon nu prea ai, dar este wi-fi la care te poţi conecta, deşi ar fi indicat să rămâi, măcar câteva ore, deconectat de la viaţa banală de zi cu zi şi să te bucuri de natură, de prieteni şi de vremea bună, să râzi, să cunoşti oameni noi, să bei o bere sau un cocktail, să meditezi la sensul existenţei tale în această lume.
Preţurile sunt aşa şi aşa, nu e pe ieftineală, dar nici pe aroganţe. O cafea costă între 10 şi 15 lei, 10 lei costă un suc sau o apă, aproximativ 20 de lei un cocktail, 7 lei globul de îngheţată, 40-50 de lei un burger, 20 de lei o bucată de carne pe grătar cu cartofi prăjiţi, un platou cu multe feluri de carne e 100 şi ceva de lei.
Ca o impresie generală, după vreo 7 ore la Festivalul Lavandei, pot spune că merită să mergi, că e mai interesant şi mai palpitant decât meciurile naţionalei de fotbal a Franţei, că nu e doar despre fotografii pe mov şi că organizatorii merită laude şi încurajără, să mai facă şi la anul. Evenimentul este organizat de: Biolavanda, Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud”, Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Primăria comunei Urmeniș.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Bar bar
30.04.2025Se mai întâmplă bine că nu o murit
la articolul Accident rutier în Romuli. Beat la volan, s-a răsturnat cu mașina
Honorius Indrecan
29.04.2025Am rugamintea sa faca publice parteneriatele noi cu care a venit din SUA. Nu de alta, dar de baliverne sunt satul... ;)
Balan Marius- ecologist
29.04.2025Mare minune ca se mai scrie si de bine despre tara asta si oamenii ei educati, ca e plin podul cu stiri despre curve,hoti si politicieni de doi bani. Felicitari multe olimpicilor si oprobiu neincetat celor care isi bat joc de ei si de noi.
la articolul România, campioană la Olimpiada Balcanică de Matematică
ecologistul
26.04.2025Sacapa-te domnule primar de actualii contopisti fara cap de la saerv. tehnic si mai ales de drujbistii sefi de la spatiile verzi. estia fac dezastru in Bistrita.
la articolul Noi probleme cu proiectul pasajului din Decebal. Gabriel Lazany: "E mai mult decât scandalos" (VIDEO)
COMENTARII