În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, la nivel județean, au fost desfășurate acțiuni preventive, pe principalele linii de muncă. Scopul acestora a fost de a preîntâmpina evenimente negative și de a asigura un climat de ordine și siguranță publică pentru întreaga comunitate.
Astfel, în perioada 14-17 aprilie, polițiști Serviciului de Investigare a Criminalității Economice împreună cu inspectori antifraudă și specialiști din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud au efectuat controale şi verificări de specialitate la 50 de agenți economici și persoane fizice care desfășoară activități comerciale în județul Bistrița-Năsăud. Acțiunilor au urmărit protejarea populației și prevenirea și combaterea faptelor ilicite, de natură economico-financiară, în special în domeniul alimentației publice.
Pentru neregulile constatate de echipele de control, au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 19.900 de lei. Dintre acestea, 11 au fost pentru nerespectarea obligației de a utiliza aparate de marcat electronice, 7 sancțiuni au fost aplicate conform Legii 252 privind registrul unic de control, 5 pentru abateri prevăzute de H.G. 984/2005, 5 conform Legii 145/2014, celelalte fiind pentru fapte de altă natură.
Totodată, polițiștii de la Compartimentul Sisteme de Securitate au efectuat controale în domeniul sistemelor de securitate, pe raza de competență. Activitățile au vizat obiective care operează cu valori - stații de comercializare a carburanților, supermarket-uri și săli de exploatare a jocurilor de noroc.
Pentru neregulile constatate, respectiv nerespectarea structurii minime de securitate, neîntocmirea analizei de risc la securitate fizică, nerespectarea dispozițiilor legale privind angajarea personalului de pază și nemenținerea în stare de funcționare a sistemelor de alarmare împotriva efracției și supraveghere video, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 333/2003 și H.G. nr. 301/2012 în valoare de 10.300 lei. De asemenea, în cazul uneia dintre societățile sancționate, urmează a fi dispusă sancțiunea complementară de suspendare a activității.
În aceeași perioadă, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, au verificat pescării și amenajări piscicole, dar și transportatori. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, conform O.U.G. 23/2008 și Legii 171/2010.
Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bistrița-Năsăud au desfășurat acțiuni de verificare a modului de efectuare a operațiunilor cu produse destinate protecției plantelor și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.
Astfel, în baza planului național de acțiune FITOS 2025, polițiștii împreună cu reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Bistrița-Năsăud au efectuat 43 de controale la operatori economici și persoane fizice ce utilizează sau comercializează produse de protecția plantelor.
În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment și au fost constatate 9 infracțiuni conform O.U.G 195/2005 și O.U.G. 92/2021, privind protecția mediului și regimul deșeurilor.
Pe linie rutieră, polițiștii au continuat acțiunile de monitorizare a traficului rutier, pentru prevenirea accidentelor rutiere. Polițiștii au urmărit combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, printre care abaterile comise de bicicliști. Cei opriți pentru verificări au fost testați cu aparatele din dotare, iar pentru neregulile constatate, polițiștii Serviciului Rutier au aplicat 90 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 12.620 de lei, au retras 3 certificate de înmatriculare și 3 permise de conducere.
Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități preventive și de informare împreună cu structurile de Ordine Publică, cu accent pe prevenirea furturilor din locuință, din buzunare și a înșelăciunilor on-line.
COMENTARII